De ce fostii detinuti nu sunt integrati in societate?

Read Time2 Minute, 0 Second

 

Mult asteptata amnistie pentru a reumple la loc penitenciarele scoate la iveala teama societatii civile romanesti. Conditiile privind perioada de proba  asa numita probatiune este foarte sumar si timid conceputa. Ce se poate face in cazul fostilor detinuti?

1. Orice job necesita un cazier  in functie de calificarea fostului detinut. In aceasta situatie sunt foarte rare cazurile in care agentii economici isi asuma riscul de a angaja detinuti. Cererea este foarte mare pentru resursele umane avand in vedere infrastructura din ce in ce mai deficitara a Romaniei. Acesti perdanti ai societatii si pentru ei insisi constituie o gaura neagra financiara si sociala societatii oricare ar fi ea.

Solutia ar fi ca statul sa constituie societati comerciale care sa foloseasca o perioada dupa eliberare  forta de munca care nu este de neglijat. Autostrazile , constructiile , infrastructura reclama resurse umane..ori detinutii inchisi sau eliberati au nevoie de integrare in societate. In conditiile care tot mai multi cetateni onesti raman fara locuri de munca este greu de acceptat inlocuirea cu un fost detinut.

Serviciul de probatiune are o misiune interesanta …aceea de a monitoriza…la ce se rezuma monitorizarea? Poate fi localizat fostul detinut oricand si oricum de catre autoritati? Ce criterii ii fac eligibili pentru a fi eliberati? Cine garantaza un loc de munca stabil pentru a fi eliberat?

Teama este fireasca in privinta acestor oameni care teoretic si juridic si-au platit pacatele prin pedeapsa primita, ramane sa confirme si fata de membrii familiei, ce educatie poate oferi copiilor,daca respecta programul de vizita al minorilor unde este cazul si lista continua.

Costurile integrarii sunt la nivel de hartie.- Raportul de activitate al Agentiei Nationale al Penitenciarelor confirma lipsa de personal calificat si subfinantarea sistemului . Studiile de caz te pot soca . Preintegrarea in societate consta in activitati  ,urmarea unor cursuri in interiorul inchisorii si alte facilitati.

Adevaratul platitor al integrarii acestora sunt oamenii cinstiti, societatea civila care este obligata sa suporte violentele domestice, asupra persoanei si a bunurilor acestora. Organele de ancheta lucreaza extrem de incet in comparatie cu gravitatea faptelor si a repetitiei acestora. Justitia se pronunta extrem de greu dupa ce organele de ancheta ,,se grabesc” sa dea o solutie de incepere sau nu a urmaririi penale.

In a aceste situatii predomina teama  de razbunare, gelozii , violenta domestica si abuzul psihic ,fizic si crima, ori alte neintelegeri avute de dinaintea arestarii.

By

Robert Williams

Editor in Chief

News24.7WorldPress

About Post Author

Robert Williams

Related Posts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: