Interviu integral acordat in exclusivitate de catre Prof Dr Alexandru Irimie ,Preşedinte al Comisiei Naţionale de Oncologie a MS

Read Time9 Minute, 7 Second

Seria intervievarii personalitatilor medicale romanesti continua. Prezentarea activitatii acestor oameni se face dorita si inteleasa din punct de vedere profesional. Fara a comenta simpatiile si contradictiile ori intrigile din jurul acestor personalitati, News24.7WorldPress va doreste lectura placuta .

News24.7WorldPress:    Postura  dvs ca Rector ul UMF este de acord cu închiderea spitalelor şi categorizarea lor?

Prof Dr Alexandru Irimie:

Onoarea de a conduce vremelnic, în calitate de Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj reprezintă pentru mine oportunitatea de a oferi, de a construi, de a încuraja inițiativa și doar apoi de a-mi exprima o părere. Facultățile și Universitățile cu profil de sănătate au ca principale obiective formarea profesioniștilor de sănătate la cel mai înalt nivel de pregătire, dar și recunoașterea internațională prin cercetarea biomedicală competitivă.

Nu aș vrea să mă înțelegeți greșit, nici să minimizez rolul social al universității, dar politicile de sănătate țin de decidenți din sfera politicului, fie că e vorba de politici de sănătate transfrontaliere care se decid la nivelul Uniunii Europene, sau de domenii subsidiare care se decid la nivel național.

00000360_large

Prin instituții și organizații specifice, cum ar fi Consiliul Național al Rectorilor, sau Asociația Rectorilor Universităților tradiționale de Medicină, conducătorii instituțiilor academice pot oferi păreri și soluții ori de câte ori forurile în drept: Parlamentul, Ministerul Sănătății, Colegiul Național al Medicilor, al Medicilor Dentiști, al Farmaciștilor, sau Ordinul Asistenților Medicali le solicită. Dar administrarea instituțiilor de sănătate, înființarea sau desființarea lor, ține de normative și decizii politice, iar funcționarea ordinii democratice se bazează pe respectarea ierarhiilor, a atribuțiilor și competențelor.

Cât privește categorisirea spitalelor, o categorisire bazată pe competitivitate, și realizată în baza unor criterii adecvate, relevante și elaborate de colective cu o largă cunoaștere și înțelegere a fenomenelor abordate va conduce cu certitudine la progres.

– UMF în mandatul dvs a reuşit să impună un curent în medicina românească?

Conform Legii Educației, Rectorul oricărei Universități publice, trebuie să întocmească și să facă public un raport anual despre starea Universității. Din primul an al mandatului meu, am adresat anual un mesaj întregului colectiv al instituției academice : sudenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ, prin care mi-am propus să traduc colegilor mei spiritul etapei, reflectat de cifrele seci ale raportului.

Și dacă la preluarea mandatului am pledat PENTRU UN MANAGEMENT UNIVERSITAR ANTREPRENORIAL ŞI PROFESIONALIZAT cu orientarea pentru piața muncii, cercetării și inovării, care era cea mai imperioasă cerință a supraviețuirii Universității în acea etapă, în anii care s-au succedat, prin realizările colectivelor de educatori și cercetători, a urmat în mod firesc îndemnul pentru creşterea capacităţii de adaptare/reacție a Universităţii la schimbările pieței, dar și la cele politice, economice și sociale, naționale și globale, apoi în anul următor, participarea distinctivă la competiția europeană și globală a cunoașterii și inovării, iar sloganul intrării în al patrulea an de mandat a fost TRADIȚIE – PERFORMANȚĂ – COMPETITIVITATE, pentru că am ajuns să fim parteneri competitivi pe piața creativității și inovării.
Și evident vă gândiți să mă întrebați … și ce urmează ???
Și evident vă voi răspunde : Ne vom angaja să asociem performanței, continuitatea sustenabilă.
Acesta este brandul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj în ultimii 4 ani și acest curent încercăm să-l transmitem tuturor partenerilor noștri: continuitatea sustenabilă.

-Poziţiile şi funcţiile diverse în cadrul medicinei au consolidat profesia de medic?

Profesiile de sănătate au, și au avut întotdeauna o poziție specială în context social: obiectul muncii e viața, scopul suprem e sănătatea, inamicul cel dintâi e suferința, iar beneficiarul e OMUL. Puțini știu cu adevărat ce înseamnă viața unui profesionist de sănătate. E nevoie de dăruire și iubire, de spirit de sacrificiu, dar și de înțelegere și compasiune, dublate de curaj și capacitate de decizie bazată pe cunoaștere.
Dacă-ți exerciți profesia cu onestitate și implicare, cunoști oameni și oamenii te cunosc, ajuți oameni, iar luarea deciziilor adecvate te propulsează ca lider. Eu nu cred că pozițiile și funcțiile consolidează cariera de medic. Dimpotrivă, sunt convins că fiecare medic prin specificul activității sale e un potențial lider, apt oricând să ocupe poziții și funcții în raport însă cu disponibilitatea sa socială.
-Care este modelul  medical îmbrăţişat de către medicul …Irimie?
Principiile fundamentale care stau și azi la baza activităţii universităţii sunt cele enunțate de părintele învățământului universitar medical românesc în Transilvania, Profesorul Iuliu Haţieganu. Implicarea, devotamentul, viziunea şi dragostea pentru medicină şi pentru omul aflat în suferinţă l-au făcut pe Profesorul Iuliu Haţieganu să devină unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi medici.
Am fost student, apoi am devenit profesionist și dascăl ghidat de viziunea și perceptele Maestrului care a fondat Clujul medical în cel mai larg sens al cuvântului și m-am călit în focul ”ctitorului oncologiei românești”, marele Profesor Ion Chiricuță.
– Oncologia ce oferă actual pacienţilor români ori posibililor pacienţi străini în România?
La această întrebare o sa vă rog să-mi daţi voie să fac referire la poziţia mea de Preşedinte al Comisiei Naţionale de Oncologie a MS. Asistența medicală oncologică oferă populației României un pachet de servicii medicale curative de diagnostic, tratament și urmărire în timp decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Achizițiile de ultimă oră ale cluster-ului de servicii medicale curative gratuite sunt serviciile specifice asistenței medicale paliative și de psiho-oncologie, care vin să completeze paleta de servicii multidisciplinare din sectorul tratament multidisciplinar al specialităților chirurgicale, de radio și chimioterapie.

Serviciile de diagnostic pozitiv și stadial, atât anatomo-patologic cât și imagistic și de laborator sunt permanent modernizate cu aparaură tehnică la zi, cu formare continuă de personal și protocoale de diagnostic actualizate permanent; sunt disponibile tehnici de diagnostic de ultimă oră, imuno-histochimie, PET-CT, etc.

Specialitățile chirurgicale oncologice asigură la rândul lor tratamente moderne la zi, tehnici chirurgicale laparoscopice și robotice, reconstrucții și conservări de organ, toate de asemenea în cadrul unor protocoale multidisciplinare asistate de comisii.

Serviciile de oncologie medicală beneficiază de reactualizarea permanentă a listei de medicamente specifice gratuite și compensate și oferă prin Programul de Oncologie finanțat cu resurse financiare foarte importante de către MS pacienților cu cancer tratamente gratuite de ultimă oră, tot pe bază de protocoale multidisciplinare și comisii.

Serviciile de radio-terapie sunt completate din acest an cu importante resurse din sectorul privat, ale căror servicii sunt decontate de CAS, și se investește și în baza terapeutică din sectorul de stat.

Nu în ultimul rând, din 2012 România s-a aliniat statelor europene membre ale UE și are un Program Național de Screening al Cancerului de Col Uterin ( din 2014 și un Pilot de Screening al Cancerului Mamar); a fost creat cluster-ul național de servicii medicale preventive finanțate de M.S., fiind asigurat gratuit populației feminine la risc 25-64 de ani un test Babeș-Papanicolaou o dată la 5 ani. Clester-ul de servicii preventive este compus din mai multe rețele județene de cabinete de medici de familie-ginecologice-laboratoare de citologie-centre de finalizare, coordonate de 8 Unități Regionale de Management și una Națională, la nivelul MS-INSP.
Ambele clustere de servicii medicale, preventive și curative, fac subiectul unei permanente analize și monitorizări din partea Comisiei de Oncologie a MS, în primul rând din punct de vedere al calității serviciilor, a competitivității lor economice (calitate-cost), dar și cu un important accent pus pe inovație și cercetare la toate nivelele rețelei de oncologie, în cadrul unei strategii naționale de control al cancerului, parte a strategiei naționale pentru sănătate a MS.
Controlul cancerului devine astfel o prioritate pentru strategia globală pentru sănătate în ţara noastră.

-Există ,,victime colaterale” în lupta pentru topul medical din Cluj Napoca?

Se pare că aveți un interes deosebit pentru clasamente : ale instituțiilor, persoanelor… Dar nu sunt convins că avem aceeași percepție asupra rolului și consecințelor acestora. Așa cum am mai amintit cu alte ocazii, clasamentele încurajează competiția, iar dacă aceasta este loială și respectă regulile eticii profesionale și fair play –ului, atunci rezultatele nu pot fi decât benefice și, în nici un caz, nu generează victime.

Topul medical nu poate însemna decât practicieni de înaltă calitate profesională și ținută morală, iar astfel de personalități sunt salutare, atât pentru pacienți, cât și pentru colegii mai tineri, adevărate modele de atitudine și conduită. În plus, ele ridică și nivelul de prestație al instituțiilor unde-și desfășoară aceștia activitatea, realizând citadele model ale sistemului de sănătate.

-Care sunt familiile tradiţionale medicale  locale, şi dacă acestea sunt competitive?

Vă menționam că practicarea medicinei pretinde numeroase și mari sacrificii, capacitate de renunțare. E o activitate nenormată, cu o foarte îndelungată pregătire profesională, în care trebuie să fi oricând la dispoziția celui suferind. Sunt rare persoanele dinafara profesiei care sunt capabile sa înțeleagă acest mod de viață, și mai ales să consimtă la un asemena mod de viață.
Așa se explică numeroasele familii de medici, care nu numai împărtășesc rigorile vieții de practician, dar se și sprijină. Iar copiii cuplurilor de medici, văzând și auzind de mici ceea ce-i preocupă pe ambii părinţi, se orientează, cu puține excepții, spre aceeași alegere. Poate e bine să știți că din toate aceste motive, în numeroase țări, la angajarea unui medic, apartenența la o familie medicală conferă o bonificație.
Eu personal, am avut șansa de a beneficia de înțelegerea unei soții, care medic fiind, acceptă și împărtașește rigorile și neajunsurile conferite vieții de cuplu de această profesie. Și bineînțeles, preocupările comune, sprijinul reciproc și canalizarea preocupărilor spre aceleași țeluri, duc de regulă, la creșterea competitivității profesionale, așa cum confirmă multe situații binecunoscute.

Profil profesional :

Specialitatea şi supraspecialitatea: Chirurgie generală
Chirurgie oncologică şi ginecologie oncologică
Poziţia curentă: Medic primar chirurg în cadrul sectiei Chirurgie I
Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
Titluri ştiinţifice: Doctor în medicină
Profesor universitar
Poziţia didactică: Profesor Universitar Dr. Disciplina Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică

Zilele de consultatie: zilnic de luni până vineri între orele 800 – 900 , Policlinică
Telefon de contact pentru pacienti: prin centrală, interior 208
Asistenta: Cosmina Turcu – 0762 450 953
Competenţe: chirurgie oncologică, ginecologie oncologică, chirurgie laparoscopică, tumori hepatice
Domeniul de interes în cercetare: chirurgia tiroidei, Calitatea vieţii în oncologie, Diagnostic şi tratament în patologia mamară, chirurgia colorectală, chirurgia sânului, chirurgia ginecologică.
Activitate profesională: 2001 – 2006 Director general Institutul Oncologic Cluj-Napoca
2006 – 2009 Director medical Institutul Oncologic Cluj-Napoca
2007 – 2009 Preşedinte al Comisiei de oncologie medicală, radioterapie şi chirurgie oncologică (din 29.01.2008 Comisia de oncologie medicală, oncohematologie, radioterapie, chirurgie oncologică şi paleaţie), Ministerul Sănătăţii Publice
2008 – 2009 Membru al Comisiei de strategie terapeutică şi al Comisiei naţionale de transparenţă, Ministerul Sănătăţii Publice
Mai 2009 – ianuarie 2012 Manager Institutul Oncologic Cluj-Napoca
2010 – prezent: Preşedinte al Comisie de Oncologie, Ministerul Sănătăţii
2011 – prezent Membru CNFIS
2012 – prezent Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca
2012 – prezent Membru CNATDCU
2013 – prezent Membru Consiliul Onorific al Ministerului Sănătăţii
2013 – prezent Vicepreşedinte Comisia naţională pentru coordonarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii
2013 – prezent : Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale

By

Robert Williams

Editor in Chief

News24.7WorldPress

About Post Author

Robert Williams

Related Posts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: