Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a doamnei Rodica Susanu, judecător în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Read Time2 Minute, 2 Second

˝Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei˝
(art. 133 alin. 1 din Constituţie, republicată)

În şedinţa din data de 10 iunie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de doamna Rodica Susanu, judecător în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, constatând că sloganul inscripţionat pe banner-ul postat vis-a-vis de sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în perioada 13 – 14 mai 2015, a fost de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a magistratului.

Prin cererea formulată în data de 18 mai 2015, doamna Rodica Susanu, judecător în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a solicitat apărarea reputaţiei profesionale în raport de sloganul inscripționat pe un banner amplasat de către Asociația 21 Decembrie 1989 pe gardul imobilului situat vis-a-vis de sediul instanţei supreme.
În urma verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară, s-a constatat că în perioada 13 – 14 mai 2015, în proximitatea sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost amplasat un banner de dimensiuni considerabile inscripţionat cu sloganul „ÎCCJ acceptă incompatibilitatea jud. Rodica Susanu”. Acesta a fost amplasat de către Asociația 21 Decembrie 1989, care are calitatea de recurentă intervenientă într-un dosar repartizat spre soluționare completului de judecată din care face parte doamna judecător, în contextul în care aceasta a formulat declarație de abținere înaintea primului termen de judecată, care a fost respinsă, dar și a formulării a două cereri de recuzare succesive, de asemenea respinse.
Inspectorii judiciari au reţinut că prin sloganul menționat s-a acreditat ideea că soluţionarea unei cauze nu se realizează de către o instanţă independentă şi imparţială, afectând încrederea cetățenilor cu privire la modul în care se înfăptuieşte actul de justiţie la instanţa supremă.
Sloganul afișat și amplasarea banner-ului într-un loc public, unde a putut fi văzut de un mare număr de persoane, a fost de natură a genera cel puțin îndoieli cu privire la imparţialitatea şi probitatea profesională a doamnei judecător Rodica Susanu, aducându-i-se astfel atingere reputației profesionale și un grav prejudiciu de imagine.

Conform dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr. 317/2004, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii sau reputaţiei profesionale a acestora.

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: http://www.inspectiajudiciara.ro .

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

About Post Author

Robert Williams

Related Posts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: