In Romania singura modalitatea de a demite este votul la patru ani

Read Time2 Minute, 2 Second

Alegerile prezidentiale din Noiembrie au lasat un gust amar romanilor. Invrajbiti de campania media mincinoasa in timp ce manipulatorii acestor campanii isi vad de treaba si fac milioane, romanii  nu mai au puterea anilor 1989 sa ceara libertate.

Noiembrie 2014 a insemnat infrangerea fiecarei putiinte democratice. Anul 2012 prin demiterea presedintelui si limitarea prerogativelor constitutionale ale institutiilor statului a insemnat practic confiscarea statului de drept. Astazi in 2015 gasim o opozitie inutila, o opozitie dintre cei care mai ieri erau parteneri la puciul institutional si legislativ. Societatea Civila este zero si Sindicatele au disparut.

Nu exista demisie de onoare, nu exista demisie sau demitere. Politicul actual lupta pe toate fronturile impotriva legii, a justitiei si a celor pe care i-au votat. Interesele nu sunt aceleasi , jocurile de culise nu sunt cele preferate de catre cei care au votat si nici traiul de viata  laudat de catre statistica internationala.

Abuzul si saracia  sunt  armele prin care isi pot impune politicienii frica  electoratului . 1989 a fost lupta pentru libertate si idealuri scrise in cartile de povesti. 2015 este anul in care este cea mai mare contraofesinsiva politica impotriva legii. Justitia se zbate sa supravietuiasca, politia tace malc in cazul incidentului in care un politist este mort in timpul serviciului si lista continua.

Ce optiuni ai la patru ani ca elector roman?  Sa votezi un partid adunat din ramasitele a doua partide pe cale de disparitie, sa votezi continuitatea pseudo democratica , sa votezi un partid sau oameni care maine au uitat de votul dat si mai apoi fac si desfac aliante de moment si interes.

Stie cineva sa citeasca Constitutia Romaniei care prevede chiar si sarac  notiunea de interes national? Stie cineva sa respecte separarea puterilor in stat? Stie cineva sa fie prezent si sa legifereze legi care sa corespunda interesului national si nu al unui grup de infractori? Stie cineva ce presupune demnitatea cu care este investit de catre elector?

2016 este un an de varf pentru tranzitia catre normalitate a  electorului  roman. Sperantele de indreptare catre bine raman justitia,sistemul juridic care a facut minuni un ultii trei ani. Sistemul juridic a dat fiori si inca nu a pierdut lupta insa o va putea pierde daca Cetateanul si Societatea Civila nu reusesc sa se mobilizeze impotriva abuzurilor. Acest tip de tranzitie nu este usor si cine stie ce mizerii se vor mai auzi  ori ce oameni vor dezvalui facaturile si furturile.

By

Robert Williams

Editor in Chief

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: