Inaugurarea Cimitirului de Onoare dedicat militarilor români căzuţi la Stalingrad

Read Time3 Minute, 45 Second

http://we.tl/wZswDxzwuv

În localitatea Rossoşka, din regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), a fost inaugurat duminică, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

În cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central şi au fost depuse coroane de flori, a fost oficiată o slujbă religioasă şi au fost reînhumate osemintele militarilor români înmormântaţi în localităţile Plodovitoe, Gromki şi Izbuşenski.

La manifestări au luat parte oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai societăţii civile din România şi Federaţia Rusă şi o numeroasă asistenţă aparţinând comunităţii locale.

Realizarea Cimitirului de la Rossoşka este rodul strânsei colaborări dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Direcţia domenii şi infrastructuri, respectiv Ambasada României la Moscova.

În cimitirul de la Rossoşka au fost înhumate rămăşiţele pământeşti ale tuturor militarilor români căzuţi la datorie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial într-una dintre cele mai grele bătălii ale secolului trecut.

* * *

Intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial a fost pecetluită prin Decretul-lege nr. 1798/1941, care mobiliza armata română de uscat, aer şi marină, începând cu zorii zilei de 22 iunie 1941. În Campania din Est, derulată în intervalul iunie 1941 – martie 1944, armata română a fost încadrată în planul de operaţiuni al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud –  Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz.

În noiembrie 1942, trupele româneşti deţineau poziţiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului şi în Stepa Kalmîkă, cu o slabă posibilitate de acoperire, o sumară înzestrare tehnică şi aproape fără rezerve, iar contraofensiva sovietică a condus la grele pierderi în rândul acestora, astfel că, pentru intervalul 15 noiembrie 1942-15 martie 1943, estimările indicau 15.566 morţi, 67.183 răniţi şi 98.692 dispăruţi.

Perpetuarea memoriei eroilor căzuţi pentru ţară, amenajarea şi protejarea locurilor de înhumare şi a monumentelor dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a statului român, ce derivă din tributul de sânge plătit de armata română pe câmpul de luptă.

Aspecte_de_la_activitatea_de_inhumarea_1.sized

Aspecte de la înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale militarilor români – foto Marius Vlăduţu

DSC_0133.sized

Efecte ale militarilor români – foto Marius Vlăduţu

DSC_0128.sized

Căşti ale militarilor români căzuţi la Stalingrad – foto Marius Vlăduţu

DSC_0148.sized

Cimitir de Onoare – foto Marius Vlăduţu

Punerea_pamantului_stramosesc_peste_militarii_cazuti_la_datorie.sized

Pământ strămoşesc este pus în mormintele militarilor români – foto Marius Vlăduţu

Primirea_drapelului_de_catre_Elena_Popescu_fiica_unui_militar_roman_cazut_la_Stalingrad.sized

Primirea Drapelului naţional de catre Elena Popescu, fiica unui militar român căzut la Stalingrad – foto Marius Vlăduţu

Depunerea_de_coroane_de_catre_SG_la_cimitirul_militar_6.sized

Depunerea de coroane de catre delegaţia Ministerului Apărării Naţionale – foto Marius Vlăduţu

Aspecte_de_la_activitatea_de_inhumarea_1.sized

Ceremonia religioasă la Cimitirul de Onoare dedicat militarilor români căzuţi la Stalingrad – foto Marius Vlăduţu

Marcarea locurilor de înhumare a eroilor români în Federaţia Rusă s-a concretizat, până în prezent, prin ridicarea, în diferite regiuni, a 15 monumente în memoria militarilor români morţi în prizonierat.

La data de 10 iulie 2015, sub coordonarea Secretariatului general al Ministerului Apărării Naţionale, s-a semnat contractul de realizare a cimitirului între Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Asociaţia internaţională pentru activitatea militar-comemorativă „Voennîe Memorialî” – organismul rus împuternicit  cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei  Ruse privind regimul juridic al mormintelor de război.

Configuraţia primului cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă are la bază modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii. Forma crucii latine se regăseşte atât în modul în care sunt configurate aleile, cât şi în tipul monumentului comemorativ comun, amplasat în centrul platoului de ceremonii. Crucea comemorativă are o înălţime de patru metri şi este realizată din granit de culoare deschisă, iar la baza acesteia este fixată o placă din granit negru pe care este gravată inscripţia: „In memoriam militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad“.

Platoul de ceremonii este pavat cu dale din beton, are două bănci de reculegere şi două catarge cu înălţimea de opt metri.

În partea superioară a aleii centrale şi de-alungul aleii transversale sunt montate 22 de plăci de granit negru pe care sunt inscripţionate numele localităţilor din regiunea Volgograd şi zona Kalmîkia în care au existat cimitire de campanie româneşti de unde s-au exhumat sau urmează să fie exhumate osemintele eroilor români care vor fi centralizate la Rossoşka.

Gruparea localităţilor şi inscripţionarea numelor acestora pe cele 22 de plăci s-a realizat ţinându-se cont de criteriul poziţionării geografice faţă de Stalingrad (Volgogradul de astăzi).

Construcţia cimitirului s-a realizat, în anul 2015, de către Asociaţia internaţională pentru activitatea militar-comemorativă „Voennîe Memorialî”, cu implicarea esenţială a Ambasadei României la Moscova.

Biroul de Presă

About Post Author

Karl William

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: