Comunicat de presă privind excluderea din magistratură, pe motive disciplinare, a doamnei Cipariu Claudia Monica, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti

Read Time1 Minute, 28 Second

˝Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei˝

(art. 133 alin. 1 din Constituţie, republicată)

  În şedinţa de azi, 28 octombrie 2015, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Cipariu Claudia Monica, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti. Acesteia i-a fost aplicată sancţiunea constând în excluderea din magistratură, reţinându-se în sarcina sa comiterea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.

S-a constatat că doamna judecător a înregistrat întârzieri în redactarea a 53 de hotărâri judecătoreşti, dintre care unele cu o durată mai mare de doi ani.

Conduita adoptată de către doamna judecător, care activează în materie penală în cadrul Secţiei I Penală a Tribunalului Bucureşti, are consecinţe asupra dreptului recunoscut părţilor de a beneficia de soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil, dar poate determina şi constatarea intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru faptele reţinute în sarcina inculpaţilor din acele cauze, ceea ce face ca scopul procesului penal să nu fie atins.

Instanţa disciplinară a mai avut în vedere la stabilirea sancţiunii şi faptul că doamna judecător nu se află la prima abatere disciplinară, fiind în trecut sancţionată cu avertisment pentru săvârşirea aceluiaşi tip de abateri, respectiv efectuarea cu întârziere a lucrărilor din motive imputabile.

Hotărârea secţiei va fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunţare. Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media     

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: