PROIECT ROMÂNO- NORVEGIAN PENTRU MODERNIZAREA CENTRELOR DE REŢINERE ŞI ARESTARE PREVENTIVĂ

Read Time2 Minute, 12 Second

La nivelul Poliției Române se derulează un proiect privind consolidarea capacităţii sistemului de reţinere şi arestare preventivă din România, la finalul căruia cele 52 de centre vor fi modernizate.

Aproape 900 de poliţişti beneficiază de formare din partea Consiliului Europei, pe parcursul mai multor sesiuni de instruire.

 

La data de 22 aprilie 2014, Inspectoratul General al Poliţiei Române, în calitate de Promotor de Program,  a semnat împreună cu Ministerul Justiţiei, în calitate de Operator de Program, Contractul cu privire la acordarea finanţării nerambursabile pentru proiectul „Consolidarea capacităţii sistemului de reţinere şi arestare preventivă de a se alinia la instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului”.

 

În cadrul programului, derulat pe parcursul a 24 de luni, 884 de poliţişti vor beneficia de formare din partea Consiliului Europei, pe parcursul mai multor sesiuni de instruire. Până în prezent, 20 de șefi ai centrelor de reținere și arestare preventivă și 629 de polițiști din cadrul acestor structuri, au beneficiat de pregătire în domeniul drepturilor omului, prevenirii torturii și discriminării, precum și pentru asistența minorilor și a dependenților de droguri.

Pentru amenajarea celor 52 de centre de reţinere şi arestare preventivă ale Poliției Române, au fost demarate procedurile de achiziție a mijloacelor necesare, în funcţie de nevoile identificate, în conformitate cu instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului.

Dintre materialele necesare îmbunătăţirii infrastructurii, până în acest moment, au fost montate 212 aparate de aer condiționat, în 15 centre instalarea sistemelor artificiale de ventilație fiind finalizată.

De asemenea, s-au achiziționat sisteme de supraveghere și camere video, echipamente sportive, elemente pentru instalațiile sanitare, ferestre prevăzute cu sisteme de siguranță și instalații de aer condiționat pentru autospecialele de transport al persoanelor private de libertate.

În perioada următoare, vor fi elaborate materiale de instruire pentru poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea în centrele de reținere și arestare preventivă, precum și un ghid de bune practici. De asemenea, urmează a fi elaborată o broșură destinată persoanelor private de libertate pe teme legate de discriminare şi respectarea drepturilor omului.

De asemenea, vor fi organizate sesiuni de învăţare a limbii romanes, cursuri specializate pe probleme întâlnite în activitatea de zi cu zi a poliţiştilor din centre, precum şi pe tematici referitoare la drepturile specifice ale deţinuţilor.

Totodată, vor avea loc sesiuni de cunoaştere a legislaţiei internaţionale privind drepturile omului.

Proiectul Consolidarea capacităţii sistemului de reţinere şi arestare preventivă de a se alinia la instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului beneficiază de un grant în valoare de 1.093.607,96 de euro acordat de Regatul Norvegiei, prin Mecanismul Financiar Norvegian. Valoarea totală eligibilă maximă a contractului de finanţare este de 1.286.598 de euro, 192.989,64 de euro fiind cofinanţare.

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: