ACŢIUNI ALE POLIŢIEI ROMÂNE, PENTRU COMBATEREA INFRACŢIUNILOR ECONOMICE

Read Time2 Minute, 32 Second

În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor economice./ 173 de persoane bănuite de comiterea unor astfel de fapte sunt cercetate de poliţişti.

 

În perioada  23 – 29 octombrie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 125 de infracţiuni economice.

106 persoane sunt bănuite de comiterea acestor fapte, dintre care 9 au fost reţinute şi 7 au fost arestate.

Poliţiştii au constatat 21 de infracţiuni de evaziune fiscală, 13 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, 19 înşelăciuni, 4 delapidări, 2 la Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, una de instigare la spălare de bani, 5 de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi o complicitate la această infracţiune, 10 de fals intelectual, 19 de uz de fals şi 7 de fals material în înscrisuri oficiale.

De asemenea, poliţiştii au constatat o infracţiune prevăzută de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, 4 prevăzute de Codul Fiscal, o infracţiune de bancrută frauduloasă şi o infracţiune de tăinuire.

Au fost constatate şi o infracţiune prevăzută de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, 13 infracţiuni de abuz în serviciu şi o infracţiune de dare de mită.

 

Cu titlu exemplificativ:

La data de 28 octombrie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R., împreună cu procurori ai D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au desfăşurat o acţiune pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în activităţi ilegale în domeniul silvic.

Astfel, poliţiştii şi procurorii efectuează 44 de percheziţii, pe raza judeţelor Braşov, Argeş şi Gorj, la sediile şi punctele de lucru a 29 de societăţi comerciale, precum şi la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea de infracţiuni.

Din cercetări a reieşit că două persoane ar fi constituit şi coordonat un grup infracţional ce acţiona, în special, pe raza judeţelor Braşov, Argeş şi Gorj.

Grupul infracţional, format din mai multe persoane, de cetăţenie turcă şi română, ar fi tăiat şi sustras material lemnos, în timpul efectuării unor activităţi de exploatare a masei lemnoase şi a valorificării produselor rezultate, inclusiv după prelucrare, ca produse finite sau semifinite.

Activităţile comerciale s-ar fi efectuat fără a fi plătite taxele datorate bugetului de stat, în acest sens membrii grupării fiind sprijiniţi în activitatea infracţională de funcţionari silvici.

Totodată, pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcţionari silvici ori din alte domenii de activitate, ar fi fost deturnate licitaţiile publice organizate în acest sens, iar unele societăţi comerciale participante la licitaţii ar fi fost îndepărtate prin diverse metode, inclusiv constrângere ori corupere.

În urma administrării probatoriului, 3 persoane au fost reţinute.

La acţiune au participat peste 300 de poliţişti din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române.

De asemenea, la activităţi au participat şi jandarmi şi reprezentanţi ai Gărzilor Forestiere din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: