POLIȚIA ROMÂNĂ, PREMIATĂ PENTRU OPERAȚIUNEA SETRA

Read Time3 Minute, 5 Second

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române au fost premiați, astăzi, de SELEC pentru profesionalismul și rezultatele obținute în cadrul operațiunii ,,SETRA”, ce a vizat destructurarea unei grupări specializate în trafic de migranți și contrabandă.

 

La ceremonia oficială de la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, adjunct al inspectorului general al Poliției Române, domnul chestorul de poliție Virgil Spiridon și directorul de operațiuni al SELEC, domnul Romulus Ungureanu, au înmânat certificatele de onoare și au felicitat ofițerii de caz.

 

Operațiunea ,,SETRA” este o investigație comună în domeniul traficului de migranți și al contrabandei, care a reunit agențiile de aplicare a legii din România, Bulgaria, Ungaria și Turcia.

 

Cooperarea internațională eficientă și rapidă între autoritățile participante a fost susținută și facilitată de SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) – Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii.

 

 

Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii – SELEC, cu sediul la București, este o organizație internațională înființată pentru acordarea de sprijin celor 12 state membre. Principalul obiectiv al acestuia este sporirea capacității de coordonare în  domeniul prevenirii și combaterii criminalității, în cazul în care faptele ilicite implică un element de natură transfrontalieră.

 

OPERAȚIUNEA SETRA

La data de 6 august 2014, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliției Române şi procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală au efectuat 10 percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi, pe ruta Orientul Mijlociu – Uniunea Europeană.

 

Percheziţiile au avut loc pe raza judeţelor Arad, Braşov, Dolj, Ialomiţa, Galaţi, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti.

 

În urma percheziţiilor, au fost ridicate aproximativ 100 de grame cannabis, 300 de grame de mercur și au fost indisponibilizaţi aproximativ 20.000 de euro, bani susceptibili a proveni din activitatea infracţională.

 

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2014, membrii grupării ar fi organizat tranzitul ilegal prin România a mai multor migranţi care veneau din state localizate în zone de conflict şi post-conflict.

 

Migranţii, cu precădere sirieni, iranieni sau etnici kurzi, ar fi fost introduşi ilegal în România sau ar fi venit cu vize turistice, după care membrii grupării le-ar fi organizat deplasarea clandestină în Occident, principalele state de destinaţie fiind Germania, Italia sau Austria.

 

Pentru a trece frontiera în mod fraudulos, migranţii ar fi fost ascunşi în compartimentele de marfã sau în locaşuri special amenajate ale unor autocare, autocamione sau limuzine.

 

Ruta de traficare a imigranţilor ar fi avut ca punct comun de plecare Turcia, pentru majoritatea transporturilor clandestine, traversând ulterior Bulgaria, România şi Ungaria.

 

Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi obţinut de la fiecare migrant între 2.000 şi 3.500 de euro, în funcţie de numărul punctelor de frontieră traversate ilegal şi de riscul asumat.

 

Reţeaua era formată din 17 persoane, atât cetăţeni români, cât şi străini şi ar fi fost susţinută financiar de exponenţi ai unor grupări infracţionale din Turcia.

 

Pentru a îngreuna investigarea activităţii infracţionale, liderii reţelei ar fi cooptat în permanenţã noi transportatori, gazde şi complici, ar fi folosit alternativ mai multe rute de traficare şi o gamă extrem de variată de mijloace de transport.

 

În cadrul activității infracționale, au fost efectuate cel puțin 7 transporturi clandestine de migranţi ilegali, în total 50 de persoane, care au trecut frontiera de vest a României, cinci dintre acestea fiind depistate, în urma cooperării polițienești.

 

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi al Serviciului Român de Informaţii.

 

În luna decembrie 2014, cele 17 persoane, membre ale grupării, au fost trimise în judecată

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: