Comunicat de presă privind sancţionarea disciplinară a magistraţilor Melinda Bronz, judecător la Judecătoria Reşiţa şi Matuschka Monica, Beg Simona şi Vasilovici Stiuj Viviana, judecători la Tribunalul Caraş Severin

Read Time1 Minute, 57 Second

În şedinţa de azi, 9 decembrie 2015, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistraţilor Melinda Bronz, judecător la Judecătoria Reşiţa şi Matuschka Monica, Beg Simona şi Vasilovici Stiuj Viviana, judecători la Tribunalul Caraş Severin. 

 

                Inspecţia Judiciară a reţinut că doamna judecător Melinda Bronz, fiind învestită cu soluţionarea unei cauze în primă instanţă, nu a aplicat dispoziţiile procedurale care reglementează rolul activ al judecătorului, prevăzute de art.129 din vechiul Cod de procedură civilă sau ale art. 22 din Noul Cod de procedură civilă, în sensul că nu a adus la cunoştinţa reclamantei posibilitatea formulării unei cereri de reexaminare împotriva dispoziţiei instanţei privind stabilirea taxei de timbru.

S-a mai reţinut că doamnele judecător Matuschka Monica, Beg Simona şi Vasilovici Stiuj Viviana, în recurs, nu au pus în discuţie excepţia anulării recursului, deşi l-au respins ca insuficient timbrat, fiind astfel încălcat principiul contradictorialităţii.

 

În temeiul prevederilor art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia a aplicat magistraţilor Melinda Bronz, judecător în cadrul Judecătoriei Reşiţa, Matuschka Monica şi Beg Simona, judecători în cadrul Tribunalului Caraş Severin,sancţiunea disciplinară constând în “diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de 6 luni”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) raportat la art. 991 alin. 2 din acelaşi act normativ, constând în exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

De asemenea, în temeiul prevederilor art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia a aplicat doamnei Vasilovici Stiuj Viviana, judecător în cadrul Tribunalului Caraş Severin, sancţiunea disciplinară constând în “avertisment”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) raportat la art. 991 alin. 2  din acelaşi act normativ, constând în exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

 

Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptelor pentru care s-au aplicat sancţiunile disciplinare menţionate, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunţare.

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media   

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: