Comunicat de presa MApN: Intalnire intre ministrul apararii nationale si ambasadorul SUA

Read Time1 Minute, 36 Second

Întâlnire între ministrul apărării naţionale şi ambasadorul SUA

 

Ministrul apărării naţionale, Mihnea MOTOC, l-a primit vineri, 18 decembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, E. S. Hans Klemm.

Discuţiile au vizat principalele domenii de pe agenda cooperării bilaterale în domeniul apărării, în cadrul oferit de Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA. Au fost abordate teme privind implementarea măsurilor de asigurare pentru România prin iniţiativele SUA în acest domeniu, cooperarea în teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi unele elemente conexe pregătirii agendei viitorului Summit NATO de la Varşovia din iulie 2016, pe dimensiunea de adaptare strategică a Alianţei.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care, în această dimineaţă, a fost declarată capabilitatea tehnică a facilităţii antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu. Ministrul Motoc a apreciat modul deschis şi pragmatic în care s-a desfăşurat dialogul româno-american pentru implementarea Acordului bilateral din acest domeniu, evidenţiind faptul că România şi-a onorat la termen şi în integralitate angajamentele asumate în cadrul acestui proiect. A fost evidenţiat caracterul complex al mediului actual de securitate, cu accent asupra evoluţiilor din regiunea extinsă a Mării Negre .

Ministrul român al apărării a subliniat rolul esenţial al SUA pentru consolidarea securităţii ţării noastre şi a flancului estic al Alianţei, prin implementarea iniţiativelor concrete specifice – European Reassurance Initiative şi European Activity Set, precum şi prin intensificarea programului comun de exerciţii desfăşurate pe teritoriul naţional.

În perspectiva Summit-ului NATO din iulie 2016, a fost evidenţiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, cu o atenţie adecvată acordată regiunii Mării Negre şi posturii de descurajare şi apărare eficiente, bazate pe o prezenţă Aliată robustă pe flancul de est al NATO.

 

Imagini din timpul intalnirii: http://we.tl/OzMvo391BR 

 

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22
e-mail: presamapn@mapn.ro

About Post Author

Karl William

%d bloggers like this: