Legea protectiei copilului un dezastru in Romania

Read Time2 Minute, 17 Second

Aplicarea legii 272/2004  in Romania este un circ continuu. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia a Copilului impreuna cu Directia Locala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului …sunt esecul aplicat.

Subordonarea celor doua institutii este diferita tocmai datorita alocarii fondurilor. Directia Generala dispune de un buget serios si este subordonata pe plan local Consiliului Judetean.

Aceasta institutie are in subordine centre unde sunt internati minorii care fug de acasa, drogati, si lista continua. Securitatea acestor minori este discutabila datorita ,,lipsei de personal” ,cladiri vechi” subfinantare” si lista continua.

In acest caz  competenta este limitata la abuzul asupra minorului ,internarea acestuia ori darea spre adoptie si ancheta sociala.

In cazul interlopilor ancheta sociala este facuta sumar , anchetele sociale in restul cazurilor sunt insotite de subiectivism….si de slaba pregatire a functionarului.

Legea nu ofera posibilitatea  unei anchete serioase din care sa reiasa clar: mijloacele de intretinere dovedite legal, nu exista o corespondenta cu sistemul penitenciar din care sa reiasa date ale parintelui inchis si eliberat, nu exista o monitorizare reala a parintilor datorita lipsei de personal si lehamitea instalata din cauza salariului mic .

Aplicarea legii este defectuoasa mai departe si de catre institutia care monitorizeaza familia, vegheaza in cazurile care exista hotarari judecatoresti cu privire la custodie si lista continua.

Lipsita de mijloace materiale,de logistica si salariul mizer de 800 Ron , sediile subdimensionate , neputiinta accesarii unor fonduri nerambursabile datorita  lipsei de proprietate a sediilor. Institutia numita Directia Locala de Asistenta Sociala este subordonata Primariei …institutie care nu isi permite alocarea unor fonduri serioase, fapt care se reflecta si in aplicarea legii.

Legea 272/2004  nu reglementeaza  clar cazurile in care parintii sunt recidivisti ,locuiesc cu  minorii cu aceastia , nu monitorizeaza sederea copilului pe durata programului, nu prevede obligativitatea parintilor  recent eliberati din inchisoare o perioada de adaptare cu minorul ori minorii, nu prevede dovedirea venitului, forma de proprietate, obligativitatea detinerii in chirie macar pentru  vizita minor, nu prevede accesul la dosarul detinutului inca din inchisoare , interzicerea minorilor de la varste fragede sa viziteze detinutul, sa locuiasca cu bunici ori parinte,unchi si orice alta forma de rudenie recent eliberati si lista continua.

Circul din instantele romanesti, incarcatura dosarelor pe instanta ,durata mare de cercetare a incalcarii hotararii judecatoresti, subfinantarea, lipsa profesionalismului functionarilor, sunt motivele care duc care fac un esec aplicarea legii.

Norvegia, Marea Britanie au un sistem asemanator, aplica legea indiferent de natie . Cine isi doreste sa traiasca in astfel de sisteme trebuie sa isi asume responsabilitatea. In timpul cat se manifesta impotriva sistemului norvegian , nu am vazut nici un roman sa isi doreasca sa schimbe sistemul de protectie din tara lui. Acest tip de comportament este unul periculos datorita  abuzurilor consemnate si trecute sub tacere.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: