GRUPĂRI DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ, DESTRUCTURATE

Read Time4 Minute, 27 Second

GRUPĂRI DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ, DESTRUCTURATE

În ultimele două săptămâni, Poliţia Română a efectuat 125 de percheziţii, pentru destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată. Au fost ridicate arme, cartușe,laptopuri, carduri bancare, săbii, bijuterii, droguri și au fost instituite sechestre asiguratorii pe mai multe bunuri și sume de bani.

 

În perioada 4 – 14 ianuarie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 42 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.

 

Au fost efectuate 125 de percheziţii domiciliare, pentru probarea activităţii infracţionale a 140 de persoane, dintre care 47 au fost reţinute sau arestate, iar faţă de 6 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 19 laptop-uri, 18 hard-discuri, 34 de unităţi centrale, 7 tablete, 7 camere video, 82 de telefoane mobile, 303 medii de stocare, 98 de cartele SIM şi 41 carduri bancare.

 

De asemenea, au fost ridicate şi 3 arme, 6 cartușe, 2 săbii, 1 grenadă, 500 de bucăți de materiale pirotehnice, 9 ceasuri, 400 gr. de bijuterii, 160 gr. de cannabis, 230 gr. de cocaină, 5 doze de heroină, 5 gr. de heroină, 19 comprimate, 8 plicuri-diverse tipuri, 1 cântar folosit la cântărirea drogurilor, 123.440 de țigarete, 1.150 de pachete țigări, 16 de guri de bancomat și 5 dispozitive de skimming.

 

Totodată, au fost instituite sechestre asiguratorii pentru 9 imobile, 24 autoturisme, 67.170 de lei, 62.195 de euro, 3.243 de dolari, 5.675 de lire sterline, 237.000 de won Coreea, 10.510 de ruble, 17.000 de pesos, 265 de lire egiptene, 4.500 de bucăți monede Asia.

 

La activităţi au participat 368 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române și Jandarmeriei.

 

Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi cu Serviciul Român de Informaţii.

.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

 

Exemple:

 

■La data de 2 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti au depistat în flagrant delict un bărbat, de 34 de ani, din Constanţa, imediat după ce ar fi utilizat un A.T.M. al unei bănci.

 

Cel în cauză avea asupra sa 32 de carduri bancare, dintre care 14 carduri neinscripţionate (blank) şi18 carduri falsificate şi contrafăcute.

 

De asemenea, asupra sa au fost găsiţi 12.000 de lei, bani pe care i-ar fi retras de la bancomat, având şi 6 chitanţe de retragere.

Din verificări a reieşit că bărbatul ar fi folosit respectivele carduri în mod fraudulos, în repetate rânduri, întrucat pe ele erau înscrise mai multe coduri PIN.

 

Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia şi accesul, fără drept, la un sistem informatic, în scopul obţinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate şi punerea în circulaţie de valori falsificate.

 

Ulterior, în urma investigaţiilor, poliţiştii şi procurorii au stabilit că acesta deţinea un atelier de contrafacere a cardurilor bancare, fiind depistate ale 370 de carduri blank, mai multe echipamente destinate contrafacerii cardurilor bancare (dispozitiv de copiere şi scriere a benzii magnetice, calculatoare, imprimantă, laminator), precum şi 60.000 de lei proveniţi din conturile aferente cardurilor contrafacute.

 

***

La data de 4 ianuarie a.c., Poliţia Română şi D.I.I.C.O.T. au pus în aplicare şapte autorizaţii de percheziţie şi nouă mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de criminalitate informatică.

 

Din investigaţii a reieşit că mai multe persoane, cetăţeni români şi moldoveni, ar fi constituit un grup infracţional în scopul obţinerii de foloase materiale injuste prin săvârşirea unor infracţiuni de acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, alterarea integrităţii datelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi distrugere.

 

În urma documentării activităţii bănuiţilor a rezultat faptul că aceştia, în perioada decembrie 2014 – octombrie 2015, ar fi compromis tehnic şi fraudat mai multe bancomate aparţinând diferitelor instituţii bancare de pe teritoriul României dar şi din străinătate.

 

Astfel, la data de 4 ianuarie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente – Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Inspectoratul General al Poliţiei Române au efectuat şapte percheziţii, persoanele implicate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T., pentru audieri.

 

Prejudiciul creat prin săvârşirea faptelor a fost estimat la 200.000 de euro.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, alterarea integrităţii datelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi distrugere, cu opt persoane în stare de reţinere, urmând a fi prezentate magistraţilor.

 

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: