Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a domnului Lia Sorin Marian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina

Read Time2 Minute, 27 Second

În şedinţa de azi, 21 ianuarie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public pe site-urile www.exclusivnews.ro şi www.expunere.com în perioada 17 – 18 noiembrie 2015 la adresa domnului Lia Sorin Marian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, sunt nefondate şi i-au afectat reputaţia profesională.

 

Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a acestora.

Prin cererea din data de 2 decembrie 2015, domnul procuror Lia Sorin Marian a solicitat apărarea reputaţiei sale profesionale în raport cu conţinutul articolului de presă intitulat ”Un tânăr din Scorniceşti, arestat abuziv la presiunile procurorului Lia Sorin Marian pentru furtul unui casetofon”, publicat pe site-urile www.exclusivnews.ro şi www.expunere.com în perioada 17 – 18 noiembrie 2015.

În cuprinsul articolului s-a făcut referire la măsurile dispuse de procuror într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, susţinându-se că acestea au fost luate cu încălcarea dispoziţiilor legale. Comentariile au vizat întreaga activitate profesională desfăşurată de procuror, acreditându-se ideea că aceasta stă sub semnul abuzului întrucât procurorul are „spatele asigurat”, fiind agent al serviciilor secrete. S-a mai susţinut că procurorul, în mod abuziv, a dispus cercetarea unor martori pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în faţa instanţei de judecată, încercând astfel să-i intimideze şi să-i împiedice să declare adevărul în cursul cercetării judecătoreşti.

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că domnul procuror a instrumentat dosarul penal menţionat cu respectarea prevederilor legale, acesta fiind finalizat prin hotărâre judecătorească de condamnare. S-a mai constatat că afirmaţiile vizând posibila colaborare a procurorului cu serviciile de informaţii nu au bază reală, iar susţinerile privind pretinsele abuzuri comise de domnul procuror în cursul instrumentării cauzei nu s-au confirmat,  informaţiile, opiniile şi aprecierile personale ale autorului articolului de presă fiind lipsite de suport factual.

Totodată, s-a constatat că în perioada 2013 – 2015 pe rolul Inspecţiei Judiciare au fost înregistrate un număr de şapte sesizări vizând activitatea desfăşurată de domnul procuror Lia Sorin Marin. În urma verificărilor efectuate,  sesizările au fost clasate, nefiind identificate indicii cu privire la săvârşirea unor eventuale abateri disciplinare de către magistrat.

Reputaţia profesională constituie o valoare fundamentală în exercitarea funcţiei de magistrat şi reprezintă, totodată, percepţia creată în conştiinţa colectivă asupra modului în care sunt exercitate responsabilităţile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine.

Plenul Consiliului a constatat că lansarea în spaţiul public a unor afirmaţii nereale de genul celor cuprinse în articolul analizat referitoare la activitatea profesională a domnului procuror Lia Sorin Marian nu pot fi considerate simple critici sau judecăţi de valoare şi afectează reputaţia profesională a magistratului şi încrederea publicului în actul de justiţie.

 

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: