ACŢIUNI ALE POLIŢIEI ROMÂNE, PENTRU COMBATEREA INFRACŢIUNILOR ECONOMICE

Read Time4 Minute, 45 Second

 

În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor economice./ Au fost constatate 143 de infracţiuni, pentru care sunt bănuite 186 de persoane.

 

În perioada 15 – 22 ianuarie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 143 de infracţiuni economice.

 

De comiterea acestor fapte, sunt bănuite 186 de persoane, dintre care 37 au fost reținute și 3 au fost arestate.

 

Poliţiştii au constatat 31 de infracţiuni de evaziune fiscală, 9 de complicitate la evaziune fiscală, 13 la Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, 13 la Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, 7 infracțiuni de înşelăciune, 7 falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, 5 falsuri materiale în înscrisuri oficiale şi 8 uzuri de fals, 5 infracțiuni de instigare la spălarea banilor, 4 delapidări și 4 infracțiuni de favorizarea infractorului.

 

De asemenea, poliţiştii au constatat 4 infracțiuni la Legea nr. 59/1934 (Legea Cecului), 3 infracţiuni de abuz în serviciu, 5 la Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, 2 infracțiuni de luare de mită și câte o infracțiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu, neglijență în serviciu, dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, una la Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, una la Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, una la Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, precum și 14 fapte, prevăzute de alte acte normative.

 

Exemple:

La data de 21 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, sub supravegherea procurorilor, au efectuat 22 de percheziţii, în două cauze penale, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane din judeţele Gorj şi Iaşi, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010 – 2014, administratorii a trei societăţi comerciale din Gorj ar fi efectuat operaţiuni fiscale nereale, simulând achiziţii de deşeuri feroase de la societăţi comerciale din judeţul Iaşi.

Prejudiciul creat prin desfăşurarea acestei activităţi infracţionale este de aproximativ 4.000.000 de lei.

De asemenea, 10 persoane au fost conduse pentru audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, dintre care, 9 au fost reținute pentru 24 de ore.

Aceste activităţi au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi al luptătorilor serviciilor pentru acţiuni speciale Gorj şi Iaşi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

 

 

Tot la data de 21 ianuarie a.c., peste 180 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 67 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Constanţa, Hunedoara şi Brăila.

 

De asemenea, au fost puse în executare 41 de mandate de aducere, emise pe numele mai multor persoane bănuite de evaziune fiscală, spălare de bani şi cesiuni fictive.

 

Din cercetări a reieşit că, cei în cauză, membri ai unui grup specializat în săvârşirea de infracţiuni economice, ar fi desfăşurat activităţi ilicite în domeniul construcţiilor, protecţiei şi pazei, precum şi în domeniul comerţului cu textile, reuşind să recicleze aproximativ 127.000.000 de lei. Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este estimat la 31.800.000 de lei.

În urma activităților desfășurate au fost reținute 11 persoane bănuite de comiterea de infracțiuni.Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

 

 

La data de 22 ianuarie a.c., polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au efectuat 3 percheziții domiciliare în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011-2014, o persoană, în calitate de avocat, ar fi omis, în parte, evidențierea în actele contabile a veniturilor realizate din exercitarea activității și ar fi declarat organelor fiscale realizarea unor venituri mai mici decât în realitate.

Persoana în cauză a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

 

Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la 144.000 de lei.   Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au desfășurat 16 percheziții la domiciliile şi sediile unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.

Din cercetări a reieșit că, în scopul deducerii ilegale a taxei pe valoare adăugată şi diminuării impozitului pe profit rezultate în urma obţinerii de venituri din achiziţii publice ( contracte de salubrizare şi deszăpezire încheiate cu primării din întreaga ţară), persoanele bănuite ar fi creat un circuit artificial de tranzacţionare, exclusiv scriptic, fără conţinut economic, în care au fost interpuse firme fantomă.

Prejudiciul creat bugetului general consolidat al statului este de aproximativ 1. 000. 000 de lei. În urma activităților desfășurate, polițiștii au ridicat înscrisuri contabile şi extracontabile, ce atestă mecanismul infracţional folosit de banuiți.

 

De asemenea, la domiciliul soţiei unuia dintre suspecţi au fost descoperite contracte şi facturi fiscale emise de firmele fantomă, ce au drept obiect închirieri fictive de utilaje de deszăpezire şi containere de gunoi.

În cauză a fost continuată urmărirea penală faţă de 7 persoane, dintre care două au fost arestate preventiv.

Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, au fost aplicate sechestre asigurătorii asupra a 3 imobile, situate în municipiul Bucureşti şi în județul Ilfov.

 

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: