Comunicat de presă la finalul întrevederii ministrului justiției, Raluca Prună, cu reprezentanți ai serviciilor de probațiune

Read Time1 Minute, 21 Second

Ministrul justiției, Raluca Prună, s-a întâlnit astăzi, 29 ianuarie 2016, cu reprezentanți ai serviciilor de probațiune.

 

La finalul întâlnirii, ministrul justiției a declarat: „Serviciile de probațiune reprezintă o prioritate pe agenda mea și consolidarea lor se va face treptat. În acest sens, voi cere suplimentarea în anul 2016 a numărului de posturi la nivelul serviciilor de probațiune și voi promova adoptarea regulamentelor de aplicare a legilor 252/2013[1] și 253/2013[2] și a statutului personalului de probațiune.’’

 

Adoptarea noului cod penal a produs schimbări de substanță cu privire la sancțiunile și măsurile neprivative de libertate. În acest context, față de vechile reglementări, s-a extins considerabil aria sancțiunilor și măsurilor comunitare, în toate acestea existând obligații specifice de supraveghere din partea consilierului de probațiune. Toate aceste reforme atrag necesitatea modernizării sistemului de probațiune si a alocării de fonduri corespunzătoare în acest sistem.

 

Informații generale

În anul 2014, 399 de persoane din cele 26.749 aflate în supravegherea serviciilor de probațiune au fost condamnate pentru săvârșirea de noi infracțiuni în perioada termenului de supraveghere. Aceste cifre demonstrează că, similar altor state, măsurile alternative pot contribui la diminuarea ratei de recidiva prin intervenții specializate care țintesc cauzele comportamentului infracțional.

La 15 octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane în executarea unor măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate. Este pentru prima dată când România înregistrează mai multe persoane aflate în executarea unor măsuri alternative neprivative de libertate decât cele custodiate în sistemul penitenciar.

 

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: