News: Activitatea Guvernului Romaniei

Read Time4 Minute, 12 Second

Cooperarea cu Banca Europeană de Investiții, esențială pentru demararea unor proiecte de impact

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, astăzi, cu președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, în contextul sprijinului constant pe care Banca Europeană de Investiții (BEI) l-a acordat României în ultimii 25 de ani, cu rezultate de impact pentru economia națională. La discuție au participat și vicepremierul Costin Borc, ministrul finanțelor publice, Anca Dragu și șeful biroului BEI la București, Flavio Schiavo Campo.

În cadrul întâlnirii au fost abordate câteva teme esențiale pentru România, din perspectiva colaborării cu BEI.

Astfel, premierul Dacian Cioloș a subliniat importanța noului Memorandum de înțelegere între Guvern și BEI, semnat la finalul anului trecut, prin care România va primi asistență tehnică pentru o serie de programe cu fonduri europene, precum și pentru domeniul sensibil al achizițiilor publice.

În același timp, se află în stadiu avansat de pregătire două împrumuturi pentru cofinanțarea fondurilor europene în valoare totală de 1,3 miliarde euro.

Guvernul dorește să solicite sprijinul BEI în perioada următoare și pentru dezvoltarea unor proiecte în parteneriat public-privat.

„Dorim să demarăm, pe durata mandatului nostru, o serie de proiecte care să poată da primele rezultate într-un orizont apropiat de timp. Spre exemplu, avem în plan un proiect pilot pentru un spital, în regim de parteneriat public-privat”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Guvernul mai este interesat să demareze discuții cu Banca Europeană de Investiții pe zona proiectelor de eficiență energetică în sectorul public, care s-ar putea încadra pentru co-finanțare prin Planul Juncker.

Nu în ultimul rând, a fost discutată preluarea funcției de vicepreședinte al BEI de către Cristian Popa, candidatura acestuia fiind susținută oficial de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice. Partea română a transmis că apreciază sprijinul președintelui BEI, Werner Hoyer, pentru această candidatură, Cristian Popa fiind unul dintre cei mai reputați economiști la nivel național și binecunoscut la nivel internațional, fost viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Banca Europeană de Investiții a acordat împrumuturi de peste 10 miliarde de euro României în ultimii 25 de ani pentru a sprijini proiecte importante în domenii precum transport, energie și industrie, competitivitate, mediu, precum și pentru deschiderea de linii de finanțare pentru instituțiile financiare.

Marți, 09 Februarie | Actualitate

Cooperarea cu Banca Europeană de Investiții, esențială pentru demararea unor proiecte de impact

În cadrul întâlnirii au fost abordate câteva teme esențiale pentru România, din perspectiva colaborării cu BEI. Astfel, premierul Dacian Cioloș a subliniat importanța noului Memorandum de înțelegere între Guvern și BEI, semnat la finalul anului trecut, prin care România va primi asistență tehnică pentru o serie de programe cu fonduri europene, precum și pentru domeniul sensibil al achizițiilor publice.
Intervenţia premierului Dacian Cioloş în Parlamentul României, la ”Ora premierului”
Luni, 08 Februarie | Actualitate

Intervenţia premierului Dacian Cioloş în Parlamentul României, la ”Ora premierului”

Dacian Cioloș: Pregătirea alegerilor, atât a alegerilor locale, cât și a celor parlamentare, reprezintă una din principalele priorităţi ale guvernului pentru acest mandat.
Premierul Dacian Cioloș a făcut o vizită de lucru la Ministerul Transporturilor
Vineri, 05 Februarie | Actualitate

Premierul Dacian Cioloș a făcut o vizită de lucru la Ministerul Transporturilor

Declaraţii ale premierului Dacian Cioloş și ale ministrului Dan Costescu, la Ministerul Transporturilor
Premierul Dacian Cioloș a avut o întâlnire cu Matthew Hancock, șef al Aparatului de lucru al guvernului britanic
Joi, 04 Februarie | Actualitate

Premierul Dacian Cioloș a avut o întâlnire cu Matthew Hancock, șef al Aparatului de lucru al guvernului britanic

Joi, 04 Februarie | Actualitate

Declarația premierului Dacian Cioloș referitoare la Inițiativa SUA pentru Reasigurarea Europeană

Am primit cu încredere anunțul SUA legat de creșterea de patru ori a bugetului destinat Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul 2016. Această decizie subliniază angajamentul puternic al SUA pentru securitatea europeană și vine în întâmpinarea obiectivelor comune pe care le avem în ceea ce privește securitatea regională și a țării noastre. Parteneriatul nostru Strategic oferă cadrul necesar pentru dezvoltarea acestei relații.
Declarații de presă susținute de premierul Dacian Cioloş, după consultările cu partidele politice
Luni, 01 Februarie | Actualitate

Declarații de presă susținute de premierul Dacian Cioloş, după consultările cu partidele politice

Dacian Cioloş: „Cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate”
Premierul Dacian Cioloș a trimis astăzi omologului său din Republica Moldova, Pavel Filip, o scrisoare care(...)
Sâmbătă, 30 Ianuarie | Actualitate

Premierul Dacian Cioloș a trimis astăzi omologului său din Republica Moldova, Pavel Filip, o scrisoare care(…)

Scrisoarea reafirmă sprijinul României pentru Republica Moldova și cetățenii săi și îndeamnă la un dialog civic între autorități și reprezentanții societății civile.
Soluții pentru deblocarea tranzacțiilor de masă lemnoasă
Vineri, 29 Ianuarie | Actualitate

Soluții pentru deblocarea tranzacțiilor de masă lemnoasă

În cursul zilei de azi, 29 ianuarie 2016, s-a constituit un grup de lucru pentru a lua în discuție problemele generate de blocarea tranzacțiilor de masă lemnoasă.
Sursa :Guvernul Romaniei
By
Robert Williams
Editor in Chief

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: