News:COOPERARE POLIŢIENEASCĂ INTERNAŢIONALĂ

Read Time2 Minute, 24 Second

În cadrul activităților de combatere a criminalității transfrontaliere, în anul 2015, ca urmare a cooperării poliţieneşti derulate prin canalul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratului General al Poliției Române, au fost realizate 11.918 rezultate pozitive în România şi 5.708 de rezultate pozitive în străinătate. Totalul mesajelor procesate de Biroul Național SIRENE a fost de 128.884.

Referitor la activitatea de urmărire internațională prin canalul SIS – SIRENE, pe parcursul anului 2015, au fost difuzate 1.520 de semnalări privind persoane căutate în baza unui mandat european de arestare emis de România.

Activităţile desfăşurate s-au concretizat în soluţionarea cu succes a unor cazuri importante, ca urmare a schimburilor de informații efectuate între Biroul Național SIRENE și ceele din celelalte state.

În ceea ce privește activitățile de predare în baza mandatului european de arestare și extrădare a persoanelor urmărite internațional, precum și transferul în vederea continuării executării pedepsei al persoanelor condamnate în străinătate, în anul 2015, la nivelul C.C.P.I., au fost preluate din străinătate 1.329 de persoane (cele mai multe urmărite la nivel internaţional).

Cele mai multe persoane au fost extrădate din Italia (23,6%), Spania (16,63%), Germania (13,32%) şi Franţa (9,78%).

În ceea ce priveşte predarea persoanelor din România în alte state (majoritatea urmărite internaţional), în anul 2015 au fost predate 570 de persoane. Cele mai multe persoane au fost predate din România către Germania (22,80%), Italia (16,49%) şi Franţa (14,91%).
Exemple:

La data de 13 august 2015, ca urmare a informațiilor transmise prin intermediul canalului SIRENE, a fost depistat, pe raza municipiului Lugoj, un bărbat de 29 de ani, cetăţean spaniol, urmărit internațional în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile spaniole, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat.

De asemenea, autovehiculul pe care cetăţeanul spaniol l-ar fi utilizat pe teritoriul României a fost indisponibilizat.

Cel în cauză a fost predat autorităților spaniole, pe aeroportul Timișoara, transportul fiind asigurat cu o aeronavă militară, în maximă siguranță.

 • 

La data de 5 septembrie 2015, autoritățile britanice au dat un tânăr de 20 de ani, cetățean român, în urmărire internațională, prin introducerea în SIS, a unei semnalări. Acesta era principalul suspect în cazul comiterii unei infracțiuni de omor. Ca urmare a schimbului de informații prin intermediul Biroului SIRENE, tânărul a fost depistat a doua zi, de către polițiștii de investigaţii criminale din Argeș, fiind prezentat parchetului competent, care a dispus reținerea pentru 24 de ore.

Ulterior, Curtea de Apel Pitești a dispus predarea către UK, după finalizarea cercetărilor acestuia pentru comiterea unei infracțiuni de tâlhărie pe teritoriul național.

În acest caz, identitatea suspectului a fost stabilită ca urmare a verificărilor efectuate iniţial prin intermediul Punctului National Focal – C.C.P.I, care a solicitat Institutului Național de Criminalistică verificări privind existența impresiunilor papilare ridicate de la locul faptei, confirmându-se că acestea aparțin celui în cauză.

 • 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: