News: Concluzii preliminare ale Corpului de control al premierului, în legătură cu situația copiilor cu afecțiuni grave, transferați la Spitalul ”Maria Sklodowska Curie”

Read Time2 Minute, 35 Second

GUVERNUL ROMÂNIEI

26.02.2016

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Concluzii preliminare ale Corpului de control al premierului, în legătură cu situația copiilor cu afecțiuni grave, transferați la Spitalul ”Maria Sklodowska Curie”

 

Corpul de control al primului-ministru a efectuat, în perioada 18-26 februarie 2016, verificări în legătură cu situația copiilor cu afecțiuni grave, transferați de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.

Concluziile preliminare ale acțiunii de verificare în Argeș arată că există probleme de ordin administrativ, cel puțin la Spitalul de Pediatrie Pitești, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut și pană în februarie 2016, că nu există infecții nosocomiale în spital, deși nu s-a efectuat nici o analiză.

Potrivit Corpului de control al premierului,  în perioada 24.02.2016 – 25.02.2016 au mai fost internați la Spitalul de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” un număr de 4 copii, cu vârste între 4 luni și 1 an și 4 luni, cu afecțiuni grave ale aparatului digestiv, pentru care a fost efectuat testul rapid Escherichia Coli enterohemoragic verotoxină 1 și 2, rezultatul fiind pozitiv.

La data de 26.02.2016 la Spitalul de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” erau internați un număr de 9 copii, dintre care unul la Secția Anestezie și Terapie Intensivă, 6 la Secția Nefrologie și 2 la Secția de Gastroenterologie.

Spitalul de Pediatrie Pitești nu a avut încadrat un medic epidemiolog care să coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere și Control al infecțiilor nosocomiale. În perioada 01.01.2015 – 16.02.2016, reprezentanții Spitalului de Pediatrie Pitești au consemnat în Registrul de infecții nosocomiale, lunar, faptul că nu a fost identificată nici o infecție nosocomială, deși în perioada de referință au fost recoltate probe de autocontrol doar în 3 zile, respectiv în din lunile februarie și martie 2015, și într-o zi din luna februarie 2016, după internarea mai multor copii cu afecțiuni și după decesul a 3 dintre aceștia.

Până la data redactării notei de informare a Corpului de control al primului-ministru, din 25 februarie, privind verificările efectuate, entitățile verificate au răspuns parțial solicitărilor acestei instituții.

De aceea, acțiunea de documentare va continua până la obținerea tuturor datelor necesare formulării unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferați cu afecțiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, precum și cu privire la modalitatea în care entitățile publice competente au investigat și stabilit cauzele îmbolnăvirii acestora.

Verificările vor fi efectuate în colaborare cu Corpul de control al ministrului Sănătății, în vederea clarificării următoarelor aspecte:

  1. Care au fost măsurile (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalul de Pediatrie Pitești și Spitalul Județean de Urgență Pitești-Argeș cu privire la cazurile copiilor diagnosticați cu patologie digestivă.
  2. Cauzele care au provocat apariția patologiilor digestive la copiii din județul Argeș;
  3. Cauzele care au provocat decesul copiilor din județul Argeș transferați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
  4. Existența unor infecții nosocomiale la spitalele din județul Argeș.

 

Biroul de presă

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: