News:MAI/Intrevederea ministrului afacerilor interne Petre Toba cu omologul maghiar

Read Time2 Minute, 23 Second

Puteți descărca fotografii de la eveniment, accesând link-ul: http://fastupload.rol.ro/baa707ac88030ab7b4472f8d894e5e39.html

 

 

R O M Â N I A

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

 

 

COMUNICAT

Nr. 52 din 29 februarie 2016

 

 

Ministrul afacerilor interne, domnul Petre TOBĂ, a  avut luni, 29 februarie 2016, o întrevedere cu ministrul de interne al Ungariei, domnul Sandor PINTER, la frontiera dintre cele două state, în Punctul Comun de Contact româno-ungar Borș-Artand.

 

Principalele teme de discuție abordate au vizat controlul frontierelor și migrația, conexiunile rutiere transfrontaliere și cooperarea polițienească.

 

Ministrul afacerilor interne a evidențiat faptul că România dispune de un sistem integrat pentru securizarea frontierelor, bazat pe o tehnologie performantă și personal instruit. Utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR a permis blocarea oricăror tentative de activare a unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră.

 

Prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, inclusiv prin utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR, precum şi prin participarea substanțială la activitățile FRONTEX, România reușește să  garanteze siguranța propriilor cetățeni și să contribuie semnificativ la securitatea internă a celorlalte state membre, într-un context european complex.

 

Demnitarul român a menționat și măsurile de pregătire, inclusiv cele de ordin legislativ, pentru situația în care o posibilă modificare a fluxurilor de migrație ar afecta România. În acest sens, au fost suplimentate efectivele la frontierele externe, profesionalismul acestora și echipamentele tehnice performante conducând la o gestionare eficientă a migrației și a frontierelor.

 

Astfel, s-a conluzionat că măsurile adoptate și cifrele referitoare la situația operativă, nu justifică adoptarea de măsuri suplimentare la frontiera dintre cele două state, care reprezintă frontiera internă a Uniunii Europene, România dovedind că, prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, este un partener european responsabil, care acționează pentru păstrarea valorilor Uniunii.

 

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre importanța conlucrării cu statele care nu sunt membre ale Uniunii și implementarea măsurilor deja adoptate, la nivel european, cu privire la consolidarea securității frontierelor externe, un accent deosebit fiind pus inclusiv pe conlucrarea cu statele de origine și de tranzit, în special cu Turcia.

 

În ceea ce privește conexiunile rutiere transfrontaliere, au fost amintite rezultatele Comisiei Mixte de cooperare economică, o continuare a discuțiilor pentru identificarea unei soluții reciproc acceptabile fiind oportună după efectuarea unei analize a impactului economic asupra folosirii, cu caracter permanent, a drumurilor respective.

 

Ministrul afacerilor interne și omologul său ungar au trecut în revistă modalitățile de conlucrare în domeniul afacerilor interne și au convenit asupra necesității intensificării acesteia, pe toate componentele atât la nivelul structurilor operative, cât și în ceea ce privește dialogul politic bilateral.

 

Din delegațiile celor doi miniștri au făcut  parte șefii polițiilor naționale și de frontieră ai celor două state.

 

 

 

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

 

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: