ACŢIUNI ALE POLIŢIEI ROMÂNE, PENTRU COMBATEREA INFRACŢIUNILOR ECONOMICE

În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor economice. 81 de persoane sunt bănuite de comiterea a 93 de astfel de fapte.

 

În perioada 11 – 17 martie a.c., în urma activităţilor desfăşurate, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 93 de infracţiuni economice.

 

81 de persoane sunt bănuite de comiterea acestor fapte, dintre care 6 au fost reţinute şi 2 au fost arestate preventiv.

 

Poliţiştii au constatat 23 de înşelăciuni de infracţiuni, 17 fapte de evaziune fiscală, 15 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal,, precum și cîte 7 fapte de abuz de încredere și contrabandă.

 

De asemenea, au fost constate 6 delapidări, 3 fapte de uz de fals, 3 de abuz în serviciu și tot atâtea la Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

 

În ultima saptămână, polițiștii au constat 2 falsuri în înscrisuri sub semnătură privată și cîte o faptă de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, luare de mită și la Legea nr. 571/2003 – Codul Fiscal.

 

Exemple:

 

  • La data de 17 martie a.c., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au efectuat 21 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Teleorman.

 

Perchezițiile au fost efectuate la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum si la domiciliile şi locuinţele unor persoane fizice.

 

În cauză, 13 persoane sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

 

Din cercetări a reieșit că administratorii mai multor societăţi comerciale din Bucureşti și din judeţele Ilfov şi Teleorman, ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor implicate operaţiuni comerciale fictive, în scopul diminuării impozitului pe profit şi diminuării valorii T.V.A. de plată la bugetul general consolidat al statului.

 

În activitatea infracţională, persoanele cercetate ar fi beneficiat și de suportul unor administratori de societăţi comerciale de tip fantomă.

 

Sumele de bani corespunzătoare facturilor emise, peste 20 de milioane de lei, ar fi fost retrase din conturile societăţilor pe care le controlau şi remise reprezentanţilor societăţilor beneficiare.

 

În urma cercetărilor efectuate până în prezent, prejudiciu cauzat bugetului de stat a fost estimate la 5.500.000 de lei (echivalentul a 1.200.000 de euro), existând indicii cu privire la valoarea totală de aproape 5 milioane de euro, supusă procesului de spălare de bani.

 

La acţiune au participat polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, precum și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Ilfov și Teleorman.

 

  • La data de 11 martie a.c., polițiștii din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice din cadrul I.P.J. Bistrița Năsăud și D.G.P.M.B. au efectuat 4 percheziţii domiciliare, dintre care trei în București și una în județul Ilfov, la persoane bănuite de înșelăciune.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri, ștampile, telefoane mobile, cartele telefonice și laptop-uri.

 

Trei persoane sunt bănuite că, folosind o identitate falsă, ar fi efectuat comanzi de marfă la diferite societăți comerciale, pentru care înmânau, în momentul ridicării bunurilor, un bilet la ordin emis în numele unei societăţi comerciale, instrumentele de plată fiind ulterior refuzate la plată, pentru motivul „id fals”. Prejudiciul cauzat este de 341.744 lei.

 

Cei în cauză au fost conduși la sediul I.P.J. Bistrița-Năsăud, fiind reținuți pentru 24 ore, ulterior fiind dispusă arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a 2 dintre ei şi arestul la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile pentru cel de-al treilea.

 

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

 

  • La data de 14 martie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul I.P.J. Dâmbovița au reținut pentru 24 de ore administratorul unei societăţi comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală.

 

Cel în cauză este bănuit că, în perioada 2013-2014, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii cheltuieli cu achiziții de prestări servicii care nu au la bază operațiuni reale, în baza unor facturi fiscale fictive emise în numele a 6 societăţi din București, cu care nu a derulat în fapt relaţii comerciale.

 

Astfel, acesta s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu 451.492 de lei reprezentând T.V.A. dedus nelegal, impozit pe profit sustras de la plată și obligaţii fiscale accesorii.

 

Ulterior, la data de 15 martie a.c., Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița a dispus față de acesta măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: