Breaking News

Actiune Turism in Siguranta – ipj suceava 13.05.2016

TURISM IN SIGURANŢĂ 2016

 

Activităţi de informare a turiştilor şi agenţilor economici din domeniul hotelier

dar şi sancţiuni în valoare de peste 90.000 lei aplicate pentru nerespectarea legislaţiei specifice

 

 

Având în vedere potenţialul turistic al judeţului, dar şi apropierea sezonului estival, când pe raza judeţului se înregistrează un număr sporit de turişti, în special în zona montană, poliţiştii suceveni desfăşoară activităţi de informare şi acţiuni operative în teren pentru respectarea legislaţiei în domeniul hotelier şi creşterea gradului de siguranţă a turiştilor.

Activităţile au ca grup ţintă turiştii care se vor afla pe teritoriul judeţului dar şi operatorii de turism şi unităţile hoteliere locale. Acţiunile vizează informarea cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate în legătură cu diverse segmente infracţionale (tâlhării, furturi din auto, din genţi şi buzunare, din camerele de hotel, înşelăciuni).

 

Până la această dată, urmare a măsurilor operative dispuse şi a activităţilor preventive derulate cu ajutorul mass-media, pe raza judeţului nu s-au înregistrat evenimente negative majore cu implicarea turiştilor. Nu au fost sesizate furturi de sau din auto, iar turiştii nu au fost victime ale unor infracţiuni grave (tâlhării sau accidente rutiere grave).

 

Activităţile preventive de informare şi responsabilizare sunt completate şi de acţiuni de constatare ale structurilor operative, în  perioada 10 – 12 mai  2016 , echipe mixte de control constituite din poliţiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi  comisari din cadrul  Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, desfăşurând o acţiune în sistem integrat de verificare a unor agenţi economici din judeţul Suceava, care desfăşoară activitate de primire turistică.

Acţiunea a vizat agenţii economici de pe raza judeţului Suceava care desfăşoară activităţi de primire turistică şi asigurarea serviciilor de cazare turistică şi alimentaţie publică, fiind verificate 22 de  unităţi de cazare turistică.

Au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 90.600 lei. Au fost aplicate 15 contravenţii în valoare de 86.000 lei la OG 21/1992 privind protecţia consumatorului, alte 7 sancţiuni  fiind aplicate la H.G. 348/ 2004 şi 2 la H.G. 237/2001 privind evidenţa şi protecţia turiştilor.

De asemenea, au fost confiscate bunuri şi alimente cu termenul de valabilitate expirat iar ca măsură complementară, s-a dispus suspendarea activităţii unei societăţi comerciale.

 

Pentru ca turiştii să se bucure de un concediu liniştit sau de un week-end în siguranţă, poliţiştii le recomandă să acorde o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când merg să se relaxeze, în timpul ieşirilor la iarbă verde sau în drumeţii.

 

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere în autoturisme.

 

Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!

 

Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

 

Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

 

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

 

Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!

 

Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!

 

Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!

 

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.

 

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

 

DACĂ EFECTUAŢI UN SEJUR ÎN AFARA ŢĂRII:

 

Dacă decideţi să vă petreceţi concediul în altă ţară, interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia statului respectiv, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor/consulatelor României, informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, pe site-ul www.mae.ro.

 

Informaţi-vă cu privire la moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi realiza schimbul valutar în euro sau dolari.

 

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon.

 

 

 

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!

 

WEEK-END PLĂCUT ŞI ÎN SIGURANŢĂ!

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.