Stabilitatea financiara exista pentru judecatori si procurori….ce factori influenteaza aplicarea legii si demnitatea ?

Stabilitatea financiara a magistratilor si a procurorilor este data de prevederile legale  tocmai pentru a nu fi  tentati ori pusi in situatii neplacute  care ar putea  afecta demnitatea si aplicarea legii.

Magistrati sau  procurori,   aspectul financiar este foarte serios datorita inechitatilor din grila de salarizare uneori fiind diferente de 100 la suta  la incasarea salariului. Acest aspect nu poate fi unul minor  comparativ cu celelalte situatii in care se ajunge la un esec  personal si distrugerea imaginii,  demnitatii de magistrat  sau procuror.

 Image result for judecatorii romania

Factorii neconstitutionalitate, inflatie legislativa si lipsa unei infrastructuri (IT,Imobiliare,personal, accesul la informatie, evaluarea defectuoasa etc) contribuie la uzura  magistratilor si a procurorilor inclusiv al personalului (grefieri,arhivari,agenti procedurali etc) inainte de termenul dorit pe hartie si diferite proiecte  experiment.

Specificul  romanesc este unul clar  infractional si procesoman. Cifrele depasesc toate asteptarile  europene, toate previziunile si incercarile de a tempera inclinatia catre  infractiune si actiuni in instanta . Numarul de  cauze alocate  este fantastic comparativ cu visul european  de judecator si justitiabil

Lipseste educatia  in aceasta ecuatie?

Sanctiunile  date de catre  CSM magistratilor si procurorilor in urma sesizarii  Inspectiei Judiciare  de catre justitiabili institutii, ong si alte entitati.

Motivele sunt diverse….tergiversari, comportamentul fata de colegi si justitiabil,  redactarea cu intarziere  a motivarilor  etc. Din punct de vedere sociologic este o mare problema  pentru ca  afecteaza  rezultatul final si anume aplicarea legii ori justitiabilii si Opinia Publica sunt  extrem de atenti la tot ce inseamna  justitie.

La acest capitol  educatia  si selectia viitorilor magistrati  trebuie regandita?

Coruptia! Acest fenomen a daramat cel mai vizibil  credibilitatea sistemului judiciar. Daca cele aratate mai sus sunt oarecum invizibile Opiniei Publice  coruptia in schimb este  egala cu apocalispa.

Fratiile, cumetriile,nepotismul, prieteniile sunt inca prezente in sistemul judiciar . Acest lucru se resimte  chiar daca nu atat de puternic comparativ cu  anii trecuti, numarul magistratilor si al procurorilor arestati pentru coruptie este unul  ingrijorator.

In acest context  explicatiile sunt pur subiective. Modelul de justitie si societate  privit si exemplificat de catre ,,analistii” ori ,,justitie tv” este  departe de a fi realitate.  Fiecare cetatean roman  poate contribui  prin atitudine si respect fata de propriile legi si poate detensiona si face economie serioasa  din impozite si taxe .

Educatia, respectul integritatea, reputatia, impartialitatea si aplicarea legii  mult visate  depinde  in intregul sau de societate. …care din pacate  nu poate oferi o solutie pe termen mediu si lung.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

 

%d bloggers like this: