Despre România la Președinția Consiliului Uniunii Europene

Read Time2 Minute, 59 Second

 

Intervenția premierului Dacian Cioloș la dezbaterea ”Start pentru 2019: România la președinția Consiliului UE”

În ianuarie 2019, România va prelua, pentru șase luni, Președinția uneia dintre principalele instituții ale Uniunii Europene – Consiliul UE sau Consiliul de Miniștri, care reunește miniștrii de resort din guvernele naționale ale celor 28 de state membre.

Cea mai laborioasă parte a activității Consiliului este reprezentată de procesul de negociere a legislației europene.  În principiu, Comisia Europeană propune acte legislative, iar Parlamentul European și Consiliul UE le adoptă. Aceste instituții au, la rândul lor, proprii președinți, veritabili parteneri ai Președinției Consiliului UE în negocierea legislației Uniunii Europene.

Pe lângă adoptarea legislației, Consiliul UE are ca atribuții coordonarea politicilor UE, prin trasarea unor linii directoare în diferite domenii, cum ar fi, spre exemplu, în domeniul economic, al migrației sau al ocupării forței de muncă. De asemenea, în anumite cazuri, Consiliul stabilește poziția Uniunii Europene în cadrul negocierilor internaționale la nivel înalt, cum ar fi spre exemplu, în cazul discuțiilor privind schimbările climatice.

Președinția Consiliului UE reprezintă o provocare majoră pentru orice stat. Exercițiul acestei funcții presupune trei roluri principale: acela de a oferi leadership politic Consiliului, de a conduce negocierile și de a gestiona agenda de lucru (între 2500 și 3000 reuniuni și evenimente pe parcursul celor 6 luni) și respectiv, acela de a facilita compromisul politic atât între cele 28 de state membre cât și între Consiliul UE și Parlamentul European.

A venit rândul ca România să dețină Președinția Consiliului UE. Fiecare stat membru trebuie să împlinească, prin rotație, acest rol. De la aderarea României la UE, în ianuarie 2007, am beneficiat de serviciul a 20 de Președinții ale Consiliului UE. Este rândul nostru să preluăm această responsabilitate.

Ordinea Președințiilor a fost stabilită în 2009, fiind modificată ulterior odată cu renunțarea la acest drept de către Marea Britanie în contextul Brexit. Președinția română se suprapune finalului de mandat al Parlamentului și respectiv Comisiei Europene. Mai mult, această perioadă va fi marcată, cel mai probabil, și de negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În aceste condiții, multe negocieri legislative vor trebui finalizate înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai 2019. Așteptările, atât la nivelul Consiliului UE cât și al Parlamentului European, vor fi foarte mari, succesul Președinției române urmând a depinde de capacitatea României de a identifica soluții pentru subiectele rămase pe agendă.

Negocierea unui proiect legislativ, la nivelui Comisiei și Parlamentului European se desfășoară, în medie, pe parcursul a 18 luni. În consecință, cea mai mare parte a programului nostru de lucru va fi determinată de evoluția dosarelor europene din perioada 2017 – 2018. Trebuie să fim pregătiți pentru a gestiona o gamă largă de subiecte, indiferent de interesul particular pe care acestea îl prezintă pentru România.  Mai mult, rolul nostru de mediator al compromisului ne va obliga la o schimbare de paradigmă de funcționare, urmărind interesul european de a obține rezultate concrete în negocieri și nu de a promova strict pozițiile naționale.

În același timp, vom beneficia de multiple oportunități pentru a face vizibile teme de interes, prin organizarea în România de întâlniri ministeriale informale și conferințe tematice.

Președinția României a Consiliului Uniunii Europene va fi o oportunitate fără precedent pentru a arăta lumii o Românie modernă, competitivă, înzestrată cu profesioniști de cea mai bună calitate. Totodată, este un prilej bun pentru a pune în evidență frumusețea țării noastre, dar și pentru a fructifica oportunitățile pentru investiții, comerț și turism.

Pentru șase luni, România va fi sub lumina reflectoarelor în Europa și în întreaga lume!

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

About Post Author

Robert Williams

%d bloggers like this: