CONFERINȚĂ ÎN DOMENIUL COMBATERII GRUPĂRILOR CRIMINALE ITINERANTE

Read Time2 Minute, 23 Second

În perioada 7 – 11 noiembrie, la Poiana Brașov, a avut loc o conferință internațională, în cadrului proiect româno – norvegian, pentru combaterea grupărilor criminale itinerante şi a traficului de persoane.

                                                          

La nivelul Poliţiei Române se află în implementare proiectul „Consolidarea cooperării poliţieneşti dintre România şi Norvegia, pentru combaterea grupărilor criminale itinerante şi a traficului de persoane”, derulat în parteneriatcu Poliţia Naţională Norvegiană.

                                                          

Proiectul are ca obiectiv principal îmbunătăţirea cooperării dintre Poliţia Română şi Poliţia Naţională Norvegiană, pentru eficientizarea activităţilor de combatere a grupărilor criminale itinerante şi a traficului de fiinţe umane, desfășurându-se pe o perioadă de 34 de luni (iulie 2014 – aprilie 2017).

 

Pentru implementarea acestuia, sunt prevăzute atât activităţi operative comuneale poliţiştilor norvegieni și a celor români, pe domeniile combaterii grupărilor criminale itinerante şi a traficului de persoane, cât și activități de pregătire, schimb de experiență și dotare a structurilor specializate ale Poliției Române (investigații criminale și combatere a criminalității organizate), în scopul creșterii capacității de luptă împotriva criminalității.

 

În acest proces de implementare, beneficiarul principal al proiectului, Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a organizat, în perioada 7 – 11 noiembrie 2016, la Poiana Brașov, o conferință internațională pe tema criminalității itinerante în Europa.

 

La această activitate au participat, pe lângă echipa managerială a proiectului și structura organizatoare,Direcția de Investigații Criminale,reprezentanți ai EUROPOL și EUROJUST,  precum și reprezentanți ai autorităților judiciare și polițienești din alte state europene.

 

Astfel, au fost prezenți reprezentanți ai PolițieiNaționale Norvegiene(parteneri în cadrul acestui proiect), dar și colegi dinOlanda, Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Bulgaria și Moldova, magistrați români din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, de la Parchetulde pe lângă Curtea de Apel București și de la Parchetulde pe lângă Tribunalul București.

 

De asemenea, au participat la conferință și reprezentanți ai structurilor operative și de suport ale Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Direcția de PolițieTransporturi, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor și Institutul Național de Criminalistică, precum și șefii serviciilor de investigații criminale teritoriale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai tuturor inspectoratelor de polițiejudețene.

 

Pe parcursul conferinței, au fost dezbătute tendințele criminalității itinerante în Europa, exemple de bune practici în domeniul combaterii criminalității itinerante și cazuri cu implicații transfrontaliere soluționate prin acțiuni operative comune, prin care au fost destructurate grupări organizate de criminalitate specializate în infracțiuni contra patrimoniului.

 

Proiectul în cadrul căruia s-a organizat și desfășurat această conferință internațională este finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, printr-un Grant acordat de Norvegia, avândun buget în valoare de 13.630.842 de lei, dintre care 11.586.215lei sunt fonduri nerambursabile (85%), iar 2.044.626 de lei sunt co-finanţare publică (15%).

 

 

 

 

About Post Author

Robert Williams

%d bloggers like this: