Comunicat de presă privind apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile dlui. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României

Read Time2 Minute, 22 Second

În şedinţa din data de 14 noiembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile dlui. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României, lansate în spaţiul public în data de 16 octombrie 2016 prin documentul intitulat “Apel către parlamentari”, publicat pe pagina de internet a Senatului şi prin intermediul emisiunii “24/7” difuzată de postul TV Digi 24 HD, au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem.

 

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin “Apelul către parlamentari”, asumat instituţional prin publicarea pe pagina oficială de internet a Parlamentului României www.parlament.ro, preşedintele Senatului îşi manifestă neîncrederea asupra felului în care DNA îşi desfăşoară activitatea, lansând grave acuzaţii la adresa structurii anticorupţie, în sensul că aceasta acţionează abuziv, urmărind eliminarea unor politicieni din cursa electorală.

În acest context, dl. senator a solicitat parlamentarilor din ambele camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor formulate de procurorii DNA în cadrul unor dosare penale.

Mai mult, în cadrul emisiunii “24/7” difuzată de postul TV Digi 24 HD, dl. Tăriceanu a afirmat că DNA, prin procurorul şef, şi-a fixat ca ţintă anchetarea în exclusivitate a membrilor Parlamentului, singura instituţie democratică a statului, în scopul unei selecţii – anterioare votului cetăţenilor – a politicienilor angrenaţi în cursa electorală. În acest scop, a afirmat demnitarul, procurorii instrumentează cauzele penale în care sunt implicaţi politicieni într-o manieră discreţionară, cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Inspectorii judiciari au constatat că solicitarea şi afirmaţiile publice ale dlui. Tăriceanu au depăşit limitele admisibile ale discursului politic, fiind de natură a crea în conştiinţa publică, în mod artificial, serioase suspiciuni cu privire la independenţa, imparţialitatea şi probitatea profesională a procurorilor DNA, dar şi a sistemului judiciar în ansamblul său.

Prin afirmaţiile sale, fără argumente plauzibile, demnitarul acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele penale în mod tendenţios şi preferenţial, aflându-se la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care acţionează nelegal în scopul realizării unor interese de natură politică.

Publicarea “Apelului către parlamentari” pe pagina de internet oficială a Parlamentului şi promovarea mediatică subsecventă a mesajului transmis de către un demnitar de rang înalt, respectiv preşedintele Senatului României, sunt acţiuni care, la nivelul opiniei publice, creează impresia de subordonare între puterile statului, aducându-se atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa decredibilizării şi afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor.

 

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

About Post Author

Robert Williams

%d bloggers like this: