Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a domnului Ceauşu Alexandru Octavian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara

Read Time1 Minute, 59 Second

În şedinţa din data de 14 noiembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public prin intermediul articolelor de presă publicate on-line  în cotidienele “Vocea Timişului” şi “Tion” în perioada de 9 – 10 octombrie 2016, referitoare la activitatea profesională a domnului Ceauşu Alexandru Octavian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, sunt nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului.

 

            Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.

Domnul procuror Ceauşu a solicitat apărarea reputaţiei profesionale în raport de afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public prin publicaţiile menţionate în legătură cu activitatea sa profesională.

În contextul neformulării propunerii de arestare preventivă a suspectului identificat de organele de poliţie într-un dosar penal în legătură cu un accident rutier (conducere fără permis a unui autovehicul cu numere false, sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului), prin articolele de presă menţionate s-au pus la îndoială modalitatea de accedere în funcţia de procuror, pregătirea profesională şi valorile morale ale dlui. Ceauşu. S-a susţinut că magistratul şi-a exercitat funcţia cu încălcarea legii întrucât nu a formulat propunerea de arestare preventivă a suspectului.

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că în cursul activităţilor de urmărire penală, după expirarea măsurii reţinerii şi în urma discuţiilor cu  reprezentanţii organelor de poliţie, procurorul de caz a stabilit, conform competenţelor legale, că nu va formula o propunere de luare a măsurii arestării preventive a suspectului, apreciind că circumstanţele specifice cauzei nu impun o asemenea măsură.

Lansarea în spaţiul public a unor afirmaţii nereale şi defăimătoare privind activitatea unui procuror şi limbajul trivial utilizat în comentariile generate pe forumul publicaţiilor menţionate sunt de natură a crea în conştiinţa publică îndoială şi neîncredere cu privire la modalitatea de înfăptuire a actul de justiţie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile denigratoare lansate în spațiul public la adresa domnului Ceauşu Alexandru Octavian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare şi ale deontologiei profesionale a jurnalistului, afectând dreptul la imagine şi reputaţia profesională a procurorului, acesta fiind expus unei situaţii nedemne, susceptibilă a altera încrederea cetăţenilor în reputaţia şi autoritatea sa profesională.

 

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.

  

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

About Post Author

Robert Williams

%d bloggers like this: