Participarea ministrului apărării naționale la reuniunile Consiliului Afaceri Externe şi Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare

Read Time3 Minute, 25 Second

Consiliul Afaceri Externe (CAE), desfăşurat la Bruxelles în zilele de 14 și 15 noiembrie, a dat undă verde procesului de implementare a Strategiei Globale a Uniunii Europene în domeniul apărării şi securității și a stabilit direcţiile generale de acţiune pentru dezvoltarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). Pentru România, a rezultat o dezvoltare extrem de importantă, în care va rămâne activ angajată. O parte dintre deciziile luate vor fi extinse până în 2019, când România îşi va asuma Preşedinţia Consiliului UE.

În acest context, în urma Reuniunii CAE au rezultat elemente importante, centrate pe definirea nivelului de ambiţie al UE pe scena globală de securitate, promovând o abordare cuprinzătoare, integrată, sinergică şi în strâns parteneriat cu NATO. Astfel, noul nivel de ambiţie este construit în jurul a trei piloni importanţi – capacitatea de răspuns la situaţii de criză şi conflict, întărirea capacităţii de rezilienţă a partenerilor şi, ca element de noutate, protejarea Uniunii şi a cetăţenilor săi. Totodată, a fost stabilit spectrul de misiuni posibile atât civile, cât şi militare, pe care Uniunea le va putea planifica şi executa, pornind de la scenarii cu grad de risc ridicat, până la misiuni de consiliere, asistenţă şi dezvoltare. Important este că toate aceste dezvoltări se vor face în colaborare cu NATO şi că există voinţa de a evita clivajele de natură politică din trecut pe aceste teme.

Pentru România, este extrem de importantă maniera în care evoluţia PSAC va fi reflectată în acţiunile viitoare ale Agenţiei Europene de Apărare. În cadrul reuniunii, ministrul apărării naționale a pledat pentru ca industria românească de apărare şi sectorul de cercetare tehnologică să aibă  şanse de dezvoltare în peisajul european. „Ne vom asigura, împreună cu reprezentanţii Ministerului Economiei, că operatorii economici români, mai ales întreprinderile mici şi mijlocii, start up-urile, vor valorifica această şansă”, a mai declarat ministrul Motoc.

S-a luat decizia explorării potenţialului unei abordări modulare, a unor proiecte şi iniţiative concrete de colaborare aprofundată în cadrul Cooperării Permanente Structurate. În acelaşi context, a fost adoptat un set concret de măsuri pentru dezvoltarea capacităţilor militare, inclusiv în ceea ce privește utilizarea grupurilor de luptă ale Uniunii Europene (forța de reacţie rapidă a UE). S-a decis, de asemenea, adaptarea structurilor de management al crizelor existente la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă, pentru a permite optimizarea procesului de planificare civil-militară.

Toate acestea necesită o analiză mai atentă prin prisma implicaţiilor pe termen lung. De aceea, M.Ap.N.,  împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, îşi propune să lanseze şi să dezvolte aceste teme în România. După Summitul UE din luna decembrie a.c.,  o serie de mese rotunde şi dezbateri publice vor fi organizate pentru a explica pe larg aceste decizii.

x x x

În cadrul Consiliului Afaceri Externe, ministrul apărării naţionale a participat la următoarele reuniuni:

14 noiembrie – Reuniunea comună a miniştrilor afacerilor externe şi apărării, în cadrul căreia au fost discutate propunerile din Planul de implementare a Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate şi apărare, prezentat de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate.

15 noiembrie – Reuniunea miniştrilor apărării,  cu participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, axată pe cooperarea NATO-UE şi perspectivele operaţiilor şi misiunilor PSAC, cu accent pe Libia şi operaţia EUNAVFOR Med Sophia.

15 noiembrie – Reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare s-a concentrat asupra bugetului EDA pentru anul 2017, cadrului de planificare a activităţilor pe următorii trei ani (2017-2019), precum şi asupra implementării sarcinilor de bază şi activităţilor de viitor ale Agenţiei, inclusiv în cadrul procesului de implementare a prevederilor Strategiei Globale a UE pentru politica externă şi de securitate.

În marja CAE, s-a desfăşurat reuniunea în format ”2+2” România-Franţa, cu participarea miniştrilor apărării şi de externe din cele două state, axată pe modalităţi concrete de intensificare a cooperării bilaterale şi pe teme de actualitate de pe agenda europeană şi aliată, inclusiv referitoare la evoluţiile înregistrate în procesele de implementare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia şi a Strategiei Globale a UE în domeniul securităţii şi apărării.

 

 

 

Secția Presă/M.Ap.N.

About Post Author

Karl William

%d bloggers like this: