Premierul Dacian Cioloș a efectuat o vizită de lucru în județul Iași

Read Time2 Minute, 54 Second

GUVERNUL ROMÂNIEI

18.11.2016

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Premierul Dacian Cioloș a efectuat o vizită de lucru în județul Iași

 

Prim-ministrul Dacian Cioloș a prezentat astăzi, la Iași, autorităților locale din județele Iași și Vaslui   mecanismul de asistență tehnică dedicată zonelor mai puțin dezvoltate ale României. Principalele subiecte abordate au vizat Dezvoltarea economică integrată și Pachetul național anti-sărăcie.

 

“Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică pentru comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iasi), Valea Jiului și Roșia Montană – Munții Apuseni va ajuta comunitățile locale, la nivel de județ, să pregătească proiecte, pe fondurile europene sau pe programele naționale, care vor fi tratate în mod preferențial atunci când se vor decide finanțările. Va exista sprijin pentru pregătirea proiectelor, pentru obținerea avizelor. Proiectele respective vor fi tratate preferențial atunci când se va face selectarea proiectelor din fonduri europene sau din programele finanțate din fonduri de la bugetul național. Totodată, pe programul de ajutor de stat pentru investiții mici, mijlocii, acea schemă de ajutor de stat pe care o pregătim pentru perioada 2017-2020, pentru investiții de minimum 1 milion de euro și până la 5 milioane de euro, deci care să vizeze investiții de dimensiuni mijlocii, pentru acea schemă de ajutor de stat vom avea alocări dedicate, specifice pentru cele 3 regiuni, pentru regiunea Vaslui-Iași, circa 5 milioane de euro pe an din alocarea totală. Deci, un ajutor de stat care se acordă firmelor, companiilor care decid să facă investiții private aici. Asta nu înseamnă că nu mai pot veni și alți bani, dar aceste sume sunt dedicate pentru a stimula companii private să vină să investească aici în regiune, la care, sigur, se adaugă bani din fondurile europene și din programe finanțate de la bugetul de stat, cum este Programul Național de Dezvoltare Locală, unde proiectele care vor veni de aici și vor fi bine pregătite și la pregătirea cărora vom contribui și noi, prin asistență tehnică, vor fi finanțate privilegiat”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

 

Premierul Dacian Cioloș doreşte promovarea UGAT, structură organizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va sprijini cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional.  În cadrul întâlnirii cu autoritățile locale și județene din județele Iași și Vaslui, șeful Executivului a prezentat Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică pentru comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iasi), Valea Jiului și Roșia Montană – Munții Apuseni. Obiectivul acestei unități îl constituie proiectele de dezvoltare integrată în regiunile vizate. În ceea ce privește zona Moldovei, acțiunea Guvernului se concentrează pe reducerea sărăciei prin sprijinirea unor proiecte strategice de infrastructură și servicii sociale. Aceste măsuri vizează îmbunătățirea accesului la educație și sănătate pentru locuitorii din regiune, demararea procedurilor pentru construcția Spitalului Regional din Iași,  urgentarea contractării serviciilor pentru infrastructura de apă la nivelul județului Vaslui și pregătirea tehnică a lucrărilor la autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț-Iași-Ugheni.

Pe lângă discuțiile cu autorităţile locale din zonă, premierul Dacian Cioloș a avut o întâlnire cu oameni de afaceri din regiunea Moldovei, în Aula Bibliotecii Universitare Iași.

Șeful Executivului a fost însoțit la Iași de vicepremierul Vasile Dîncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Dragoş Pîslaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Dinu, Ministrul Fondurilor Europene și de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unității Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT), Daniel Săndru, secretar de stat la Cancelaria premierului, și Maria Gheorghiu, consilier de stat pe probleme de incluziune socială.

 

 

About Post Author

Robert Williams

%d bloggers like this: