Problemele judecatorilor romani nu au fost rezolvate pentru a exista independenta justitiei

Judecatorii romani au probleme  care ar  putea cutremura orice cetatean sau coleg din UE. Incepand de la neconstitutionalitatea  unor prevederi din codurile civile si penale estimate ca fiind 25%, regulamente de functionare a instantelor care ingreuneaza in loc sa usureze activitatea, lipsa personalului (judecatori,grefieri),infrastructura dezastruoasa in care se desfasoara actul de justitie, lipsa unui sediu al multora dintre instante inclusiv a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, clarificarea statutului procurorilor …rezultatele se vad cu ochiul liber.

Numarul mare de dosare per sedinta are consecinte grave pentru  grefieri si judecatori fapt pentru care  bolile profesionale sunt un semnal de alarma. Nimeni nu a protestat in strada pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale judecatorilor si al grefierilor.

Daca tot exista obligatia de raportare la statistica europeana cu privire la numarul de judecatori pentru un numar de locuitori, numarul de dosare este peste orice inchipuire statistica si consecintele se pot obsrva cu ochiul liber.

Image result for revendicarile magistratilor

Evaluarea judecatorilor este pretentioasa in conditiile  care nu mai exista timpul fizic pentru studierea dosarelor, desfasurarea actului de justitie si redactarea  hotararilor.

Sentimentul de dispret al Opiniei Publice fata de judecatori este unul la cote alarmante si de ce? De ce nu se vorbeste clar Opiniei Publice si se face ceva de catre legiutor (Parlament) ori Ministerul Justitei ?

CSM este indeajuns de puternic sa poata apara intr-adevar independenta justitiei si linistea justitiei? Evenimentele recente arata ca NU!

Nu am vazut membri ai CSM sa vorbeasca deschis despre problemele rezolvabile ale justitiei. Clarificarea legilor justitiei, procurorul este magistrat sau nu, gestionarea bugetului instantelor asa cum procurorii o fac prin Parchetul General, un sediu corespunzator  prin care se transmite un mesaj de stabilitate si prestanta ….etc.

Se vobeste foarte des despre amestecul seviciilor secrete si al  altor structuri inclusiv al DNA care prin arestarile spectaculoase( judecator luat in timpul sedintei) …a indus sentimentul de intimidare si starea de nesiguranta in randul judecatorilor. Lupta anticoruptie este necesara metodele insa raman de perfectat.

Deocamdata CSM trebuie sa isi uneasca fortele, ideile, posibilitatile si vointa pentru rezolvarea problemelor stringente ale magistratilor fara sa se amestece in disputele politice. Fireste ca acest material ar putea fi interpretat ca imixtiune si repros insa este un SEMNAL DE ALARMA ! Justitia se infaptuieste in fata judecatorului si nu razboaie intre structuri, justitia inseamna domnia legii, nu abuzul ori restrangrea  aplicarii acesteia si intimidare.

By

Robert Williams

Editor in Chief

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.