Problemele si revendicarile justitiei nu mai sunt pe ordinea de zi

Agentia de Stiri News247WorldPress  trage de mai multi ani semnalul de alarma cu privire la  rezolvarea problemelor de functionare tehnica si legislativa  a sistemului juridic din Romania.

Image result for sedinta csm azi

Daca din  anul 2014 am fost prezenti la conferintele internationale si diferitele ocazii prin care au fost  cunoscute nevoile  de sprijin,astazi  exista o tacere suspecta a Consiliului Superior al Magistraturii, UNJR si AMR in fata  Legiuitorului si a Opiniei Publice.

Problemele sistemului juridic dateaza de foarte multi ani si nu au fost rezolvate asa cum se pretinde de catre tandemul CSM-Legiutor. Printre problemele curente competenta CCR,CSM si ICCJ nu tin de politic si deci …raspunsul se afla la aceste institutii.

Gestionarea  bugetului instantelor este in continuare la Ministerul Justitei si nu la ICCJ sau CSM….Ce a facut concret ICCJ pentru a prelua gestionarea?Unde este sediul ICCJ?De ce lipseste infrastructura administrativa si umana pentru a  gestiona resursele asa cum Ministerul Public isi gestioneaza resursele?

Practica  neunitara care decredibilizeaza justitia, neconcordanta intre CCR,ICCJ si CJUE cu privire la decizii. Lipsa unui mecanism de unificare a practicii judiciare la nivel de Curte de Apel.

Relatia cu Mass Media (deficitara la nivelul instantelor,parchetelor  si a CSM), mediatizarea excesiva  a cauzelor aflate pe rol inainte ca acestea sa fie definitive  pun presiune pe magistrati.Unele reglementari clare sunt recomandabile  catre CNA

Rata sanctiunilor,a excluderilor din magistratura, a frecventei sanctiunilor cat si a numarului mare de petitii cu un puternic caracter defaimator si de rea credinta.Scandalurile actuale mediatizate cat si istoricul este unul devastator.

In acesta situatie se afla INM care isi vede produsul in coeficientul  de  performanta a sistemului juridic romanesc. Numarul celor arestati pentru coruptie, indisciplina  unor magistrati care sunt  motivul sanctiunilor, atitudinea acestora fata de  colegi,justitiabili si  indatoririle de serviciu…

Bolile profesionale din randul judecatorilor si al grefierilor, lipsa unor spatii corespunzatoare de desfasurare al  actului de justitie, infrastructura IT, parcul auto cat si imobilele nesecurizate datorita statutului de chirias si nu proprietar al instantei.

Problemele create de catre Codul de Procedura Civil  care aglomereaza Tribunalul  datorita repartizarii competentei materiale..Astfel la Tribunal se judeca apeluri si recursuri si la  Curtea de Apel se judeca in mod preponderent litigii (conflicte de munca si asigurari sociale) ceea ce duce in derizoriu existenta instantei superioare.—Cad in sarcina Legiuitorului.

Cauzele complexe sunt judecate de catre Tribunale (partaje anulari de acte,revendicari,actiuni reale, litigii raporturile cu familia etc.)

Problemele aparute din cauza Codului Penal si de Procedura Penala cat si alte legi care sunt modificate astfel incat produc efecte negative in activitatea sistemului juridic.(neconstitutionalitatea, inflatia actelor normative)—Cad in sarcina Legiuitorului.

Salarizarea, clarificarea si modificarea legilor justitiei care cuprind statutul magistratului, legea de functionare a CSM cat si alte acte normative prin care  sistemul juridic din Romania sa functioneze profesionist, constitutional si lipsit de presiunile politice si interinstitutionale .

Prezentul material nu se doreste decat un reminder al problemelor sistemului juridic si nu o defaimare,imixtiune ori dezinformare asa cum ar putea fi considerat de catre unele institutiile citate ori membrii acestora.

Incurajam justitiabilii si cetatenii sa fie intelegatori cu existenta  acestor probleme ale sistemului juridic si sa respecte magistratii pentru curajul de a lucra in aceste conditii.

By

Robert Williams

Editor in Chief News247WorldPress

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.