UN POLIŢIST PRINTRE POEŢI…

Read Time2 Minute, 40 Second

Displaying 1.jpg

Este poliţist în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, are 26 de ani, este licenţiat în Drept şi Ştiinţe Politice şi a fost parte din promoţia 2012 a Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr Câmpina.

            Constantin Romulus Preda este un tânăr poliţist, cu influenţe artistice moştenite din familie, tatăl său fiind poet, iar unchiul, şeful Poliţiei Municipiul Motru din judeţul Gorj, fiind pictor.

 Displaying 2.jpg

Înclinaţiile spre poezie au fost răsunătoare şi au ieşit la iveală, prin volumele scrise de el încă din anul 2013, la vârstă de 23 de ani.

Displaying 3.jpg

A publicat patru cărţi de versuri: „Mii de baionete îmi decorează inima” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), „Iubirea noastră înfloreşte dincolo de stele” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), „Cap sau pajura, sabie sau inel de logodnă” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015), „Martirul Garoafei” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015).

I s-a decernat premiul de debut al Festivalului Internaţional „Mihai Eminescu” (ediţia I, septembrie 2013), fiind remarcat de Justo Jorge Padron, unul dintre poeţii importanţi participanţi la prima ediţie a Congresului Mondial de Poezie de la Craiova.

 „Nu te lasă să-i bănuieşti crudă tinereţe. Dacă nu ai şti – dar nici nu trebuie să ştii! – că este nepermis de tânăr, poezia lui Constantin Romulus Preda te-ar putea lovi drept în moalele inimii prin profunzime, prin rotunjime, prin versul care cade înţelept peste uimirile tale, îmblânzindu-ţi-le.

 Nu te lasă să bănuieşti nici că este fiul poetului drag care l-a zămislit, decât, fireşte, după numele care îşi ţese silabele peste genele de poet crescut întru curăţenie, în lumea tot mai împuţinată a oamenilor cu suflet nobil, căutători de măreţie, pentru că el scrie altfel decât au scris predecesorii lui întru poem şi amor.

 Nu te lasă să crezi nici că nu l-ai mai citit până acum, pentru că toate versurile sale se cuibăresc atât de firesc în sufletul tău, încât le simţi întorcându-se acasă, acolo unde tu însuţi le-ai gândit şi le-ai tăcut pe toate, aşteptându-l pe el, Constantin Romulus Preda, să descopere cea mai desăvârşită formă pentru ele.

 Iar la sfârşit de volum, după o tulburătoare călătorie prin tine însuţi şi prin univers, nu îţi îngăduie nici să decazi la cel care ai fost înainte de a deschide cartea.

 Mie aşa mi s-a întâmplat. Aşa că îndrăznesc să mărturisesc: am crezut că îi fac o favoare tânărului, frumosului poet Constantin Romulus Preda, acceptând misiunea de a-i citi cartea înainte ca ea să dea peste lumina ochilor noştri şi de a o recomanda mai departe. După ce am străbătut volumul filă cu filă, într-un vârtej de revelaţii şi emoţii, am ştiut că el mi-a  făcut un dar de preţ, luându-mă de mână, pentru a paşi alături de el, pe un drum de cuvânt şi mare dragoste, un drum care duce drept în miezul literaturii române.”  –  Alice Năstase Buciuta.

Despre poezia sa s-au exprimat, printre alţii, şi Nicolae Panea, Ovidiu Ghidirmic, Vasile Morar, Florea Miu, Mihai Firică, Aurelian Titu Dumitrescu, Alice Năstase Buciuta, Ştefan Mitroi, Ion Deaconescu, Jean Bailesteanu, Marian Barbu, Tudor Nedelcea, Mircea Pospăi, Ioan Vasiu, Cezar Avram, Ciprian Chirvasiu, Costel Stancu, Lidia Obeadă, Lena Mitroi, Magda Mirea, Laura Pumnea.

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: