Breaking News

Romania:Poliţia de Frontieră Română, gazdă a unui curs pentru combaterea migrației ilegale organizat de CEPOL

In perioada 16-18.05.2017, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a fost gazda unui curs CEPOL pe tema combaterii migrației ilegale, cu titlul \”Organised crime facilitating illegal immigration\”, la care au participat reprezentanţi din partea statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi specialiști din partea organizaţiilor internaţionale în domeniu.

Seminarul a fost organizat de Agenția Uniunii Europene pentru formare în materie de aplicare a legii (CEPOL) și reprezintă una dintre acțiunile Proiectului EMPACT 2017 din cadrul ciclului de politici UE, prioritate in combaterea migrației ilegale. Acesta este prevăzut în Calendarul de pregătire al CEPOL pentru anul 2017 și se adresează  autorităților de aplicare a legii, implicate în adoptarea unor măsuri de combatere a migrației ilegale.

Deschiderea oficială a cursului a fost realizată de către domnul chestor principal de poliție Liviu-Marius GALOȘ, adjunct al inspectorului general al P.F.R.

Specialiști în cadrul acestei activități de instruire au fost reprezentanți ai Agenției Europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție (EU-LISA), Agenției Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare  a legii (EUROPOL), Unității de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene (EUROJUST), Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne (DG HOME), Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) și un reprezentant din cadrul Poliției de Frontieră Române, șeful Serviciului Combaterea Migrației Ilegale, care a prezentat tema \”Investigarea infracțiunilor legate de migrația ilegală\”.

La activitate  au participat, în calitate de cursanți, 25 de reprezentanți din cadrul mai multor autorități de aplicare a legii de la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, precum și 3 polițiști de frontieră din cadrul Poliției de Frontieră Române, managerul proiectului fiind domnul comisar șef de poliţie Radu Todoran din cadrul CEPOL.

Obiectivul general a vizat pregătirea și creșterea gradului de utilizare a mecanismelor și instrumentelor la nivelul Uniunii Europene pe linia gestionării migrației ilegale.

La finalul activității participanții au dobândit abilitățile necesare pentru a putea participa la schimburi de experiență în ceea ce privește măsurile interne  implementate în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru a combate migrația ilegală.

Link articol: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-politia-de-frontiera-romana-gazda-a-unui-curs-pentru-combaterea-migratiei-ilegale-organizat-de-cepol-9350.htm