Defense News

Romania: MApN: Exercitiul de Management al Crizelor 2017 (CMX 2017)


În perioada 4 – 11 octombrie, secretari de stat şi aproximativ 100 de experţi din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale vor participa la exerciţiul NATO de management al crizelor, CMX 2017.

CMX 2017, aflat la cea de-a 21-a ediţie, este un exercițiu prin care Alianța exersează şi testează procesul de consultare aliată și al partenerilor săi, precum și procedurile de luare a deciziilor la nivel politico-militar, ca răspuns la provocările reprezentate de ameninţările de tip hibrid. La exercițiu participă personal militar și civil din capitalele aliate, din Cartierul General al NATO și din ambele comandamente strategice (Allied Command Operations de la Mons, Belgia și Allied Command Transformation de la Norfolk, SUA).

170718-F-IW762-004

La fel ca și la celelalte exerciții de acest tip, CMX 2017 nu implică dislocarea de trupe. Exerciţiul se bazează pe un scenariu fictiv, dar adaptat mediului de securitate actual,luând în considerare deciziile adoptate la Summitul de la Varșovia, având în centru o situaţie de criză ce poate impune consultări interaliate în baza articolului 4 sau invocarea de către aliaţi a articolului 5, pentru apărarea colectivă, din Tratatul Atlanticului de Nord semnat la 4 aprilie 1949.

La nivel naţional, activităţile privind participarea la exerciţiul CMX 17 sunt coordonate de Ministerul Apărării Naţionale. România a participat pentru prima dată la un exerciţiu de tip CMX în anul 1999, în calitate de ţară semnatară a Parteneriatului pentru Pace, şi a continuat în această formulă până în anul 2003. Începând cu anul 2004, România participă ca ţară membră a Alianţei, fiind contributor permanent la procesele de planificare şi execuţie ale exerciţiului.

 Secţia Presă

Advertisements

Categories: Defense News

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.