Ingrijorarile privind independenta Justitiei… in zadar ?

Modificarile facuta in privinta legilor Justitiei a scos in strada oameni, a mobilizat mai mult sau mai putin intreaga breasla a magistratilor si…  totusi acestea sunt  validate pe rand de catre  Curtea Constitutionala.

Lectiile de functionare a statului  si parghiile diferitelor institutii de a se opune sau a mentine ori a participa loial si activ intr-un intreg proces legislativ ar trebui invatate din lungul si costisitorul scandal actual.

Dreptul suveran al Parlamentului de a legifera  prin vointa politica a aratat de fapt ca poporul isi spune cuvantul insa fara o educatie solida (juridica) se ajunge foarte usor la ceea ce se numeste astazi reforma sau modificari.

Absolut toate taberele au consumat resurse uriase de a castiga si a convinge ca sunt/nu sunt  cele mai bune masuri. Sunt rezultate notabile in privinta anticoruptiei sau a independentei magistratilor …conteaza numai atat?

Dezacordul dintre legiutor, institutii care se numesc independente insa nu au ce face cu independenta lor  pentru ca lipseste atitudinea si etica in ceea ce priveste mesajul transmis da senzatia ca nimeni nu raspunde in fata nimanui.

Inspectia Judiciara a fost criticata ca ascunde ori nu isi face treaba cum trebuie si nu este respectata de nici un magistrat. De ce ?

Consiliul Superior al Magistraturii este in aceasi situatie  si nu este nevoie sa fie subordonat cuiva daca nu stie ce sa faca cu independenta magistratilor.  In ciuda independentei, foarte putini au constientizat saltul urias de la  subordonare si libertatatea de a judeca fara frica …foarte putini.

Stamba inregistrarilor, controalelor contestate, zecile de sanctiuni date acelorasi magistrati cu diminuarea salariilor si alte nimicuri, nu au intarit convingerea cetatenilor de integritate si independenta. La cel mai simplu sondaj de opinie nici un magistrat sau justitiabil ar   raspunde ..,,Da am incredere! “.

Educatia Juridica in scoli ar putea avea efecte pe termen lung in privinta perceptiei si intelegerii ce inseamna Justitia. Raportat la numarul de locuitori ai Romaniei arata ca  sunt extrem de putini sustinatori ai independentei Justitiei. Magistratii au la indemana posibilitatea de a fi formatorii viitoarelor generatii astfel incat vor putea fi cat mai multi cei care ar fi gata sa demonstreze pentru independenta justitiei si o societate mai buna.

Sunt momente grele pentru cetateni mai intai, pentru justitiabilii care isi pierd timpul si resurse in salile de judecata si magistratii care au ajuns sa creada in independenta si curajul de a judeca fara teama.

**Acest material nu se doreste o ofensa, imixtiune sau dafaimare celor citati.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.