Robert Williams: ,,Este de ajuns existenta legii fara atitudine si responsabilitate?”

Romania… un confllict ajuns la maturitate ?  Vointa politica a populatiei pune in discutie  cateva aspecte desi legitime este un esec asumat responsabil/ireponsabil, voluntar/involuntar, constient/inconstient?

 

Existenta legilor de functionare a justitiei este foarte putin inteleasa de catre milioanele de cetateni  si vorbit oarecum in limbaj de lemn de catre vorbitorii vremii.

Politicul a inteles sa exploateze  foarte bine aceasta lipsa de implicare, lipsa de educatie si responsabilitate civica in ceea priveste functionearea statutului .

Exista independenta justitiei si responsabilitatea magistratilor, exista garantul independentei justitiei ( Consiliul Superior al Magistraturii), exista parchete specializate (DNA,DIICOT) si cele de drept comun, exista instante ordinare si superioare  dar atitudinea si responsabilitatea ?

Evenimentele denumite generic ( ,,atacuri ale infractorilor, penalilor, fugarilor”) de catre vorbitori   nasc semne de intrebare. Intrebari care ar putea pune in dificultate raspunsurile privind responsabilitatea si atitudinea functionarii intregului sistem de urmarire penala si mai apoi Justitia.

Chiar daca  exista integritate si dialogul purtat de vorbitori  ….cum se explica scandalurile? Cum pot explica credibilitatea functionarii unui sistem daca inregistrari inca nedovedite  creaza un context periculos cu efecte inca necalculabile.  Durata dovedirii nevinovatiei  intrece pe cea a propagarii ideii de vinovatiei in fata Opiniei Publice.

Chiar daca este penal, fugar, urmarit sau cum li se mai poate spune ….faptul ca sunt scurgeri de informatii, inregistrari si jocuri terminate cu excluderea din magistratura sau revocari…Opinia Publica plateste nota de plata.

Nota de plata pentru functionarea sistemului de urmarire penala nu este deloc ieftina si acopera o intreaga infrastructura care este net superioara oricarei institutii (sanatate, educatie, infrastructura,etc)

Intregul sistem de urmarire si mai apoi de justitie este practic garantul  aplicarii legii. Nici o alta institutie decat cea justitiei nu are acest privilegiu de a fi exemplar, integru , reputatie si independenta.

Exista maturitatea si integritatea de a nu nu folosi  infrastructura  in alte scopuri decat cel dat de catre sensul legii? Exista garantii actuale ca nu este nimic pesonal asa cum pretind si dezmint vorbitorii indiferent de ce tabara este vorba?

Atentie comunicatele emise de catre Consiliul Superior al Magistraturii ( imixtiune, apararea reputatiei magistratilor) nu ajuta in consolidarea increderii generale in sistem de catre Opinia Publica dar  poate fi folosita motiv de reputatie si integritate de catre vorbitori.

Opinia Publica are unitatea de masura a moralitatii si mai putin a legislatiei care poate favoriza o tabara sau alta.

Acest material nu se doreste o ofensa, imixtiune sau defaimare a celor citati ci doar o radiografie a evenimentelor.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.