Robert Williams: ,,Exista garantii ca electoratul nu va mai aduce la putere formatiuni politice cu impact imprevizibil in Romania?”

Este greu de crezut cu toate analizele sociologice in privinta electoratului romanesc nu va mai aduce la putere formatiuni politice cu un impact imprevizibil.

Absolut toate alegerile si campaniile electorale au nascut patimi negative  trecute oarecum neobservat de catre intreaga societate romaneasca.  Atacul la persoana, campanii denigratoare cu delatiuni si aranjamente impotriva unor candidati care mai apoi isi strang mana in aliante nationale sau locale…arata un periculos caracter alunecos.

Ceea ce este in egala masura  alunecos si periculos este conditia , analiza , integritatea, reputatia, spiritul civic al electoratului.

Cine este electoratul romanesc, cel care aduce la putere regretul sau bunastarea generala?

Mediul rural….un electorat controlabil, conservator si fara cultura econnomica, politica, juridica , cu stapani locali si vatafii lor, cu ajutoare sociale si parinti batrani care ingrijesc nepotii copiilor plecati in toate colturile lumii pentru un trai mai bun.

Stirile intregii societati nu ajung la toti insa comenteaza la colturi. la carciumi si unde mai pot posibilile nemultumiri. In acest mediu … sanatatea , scoala, cat si siguranta comunitatii este discutabila.

Satul romanesc a inclinat balanta politica de a lungul timpului astfel ca a reusit mentinerea unor formatiuni chiar si in Opozitie salvandu-le practic de la desfiintare.

Cu toate ca votul rural este unul inestimabil si constant, acesta nu se reflecta in recunostiinta celor alesi. Saracia, lipsa infrastructurii, a utilitatilor, somajul, lipsa unei educatii antreprenoriale fac astazi jocul traficantilor de voturi denumiti legal…,,Candidati,formatiuni politice, aliante, uniuni,etc.

Votul Urban… votul urban compenseaza de la o zona la alta lipsa de interes datorita facturilor curente, frica pierderii locului de munca, stresul zilnic si neimplicarea sociala, civica sau partial de solidaritate.

Orase intregi depind de diferite bugete, ajutoare sociale, salarii bugetare, schema de personal ale autoritatilor judetene si locale …la randul acestora depind de sistemul politic, financiar si  de grup.

Coruptia este sufletul intregii autoritati si societati romanesti. cumetrii, nunti, afaceri, fini, amantlacuri, prieteniile si relatiile sefilor cu varful sunt o realitate.  Acestia pun si dau jos ministri, blocheaza orice reforma pentru ca altfel si-ar pierde influenta locala si la nivel national.

Intrebarile sunt firesti…Daca nu este dorita coruptia, daca se doreste o viata si societate occidentala cu valori (justitie, sanatate, educatie), de ce nu creati si promovati oamenii care sa va conduca catre bunastare colectiva si nu doar cea de grup?

Statisticile  povestesc cu lux de amanunt cele explicate mai sus atunci cand vine vorba despre prietenul, amanta, cumatrul din administratia locala sau centrala. Bande organizate in randul diferitelor institutii, institutii intregi  blocate din cauza arestarilor colective , institutii intregi blocate din diferite motive.

In concluzie…se doreste o schimbare sau nu?

“” Prezentul material este o analiza si nu urmareste ofensa sau defaimarea celor citati.

By

Robert Williams

Editor in Chief

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.