Robert Williams: ,,Coruptia din Romania aratata cu cartile pe fata de catre DNA”

Cand in Romania se vorbeste deschis ca nemultumire si  indignare  in privinta coruptiei  poti fi vanat de catre angajatii unor institutii foarte usor sub pretextul defaimarii sau in nume personal.

Ceea ce se intampla astazi de ceva vreme cu Directia Nationala Anticoruptie, se intampla si oamenilor care cred in onestitate si sunt vanati de catre colegii lor gangsteri, delapidori si altii. De ce? Motivele sunt simple!

Citam:  Sinteza Raport 2017 DNA

Cu titlu exemplificativ, au fost trimiși în judecată:

– 13 demnitari, dintre care: 3 miniștri (unul în 2 dosare), 1 senator5 deputați, 1 președinte al Camerei Deputaților în Parlamentul României, 2 secretari de stat (din care un fost deputat și un președinte de partid la data săvârșirii faptei), 1 secretar general al unui minister.

Alte funcții din administrația centrală: 1 secretar general adjunct într-un minister, 1 inspector guvernamental, 1 președinte al Autorității Electorale Permanente, 1 consilier al ministrului (la data săvârșirii faptei director general adjunct într-o companie națională)

Autorități locale: 49 primari (12 primari de municipiu, 37 primari de oraș/comună), 9 viceprimari (1 viceprimar de municipiu, 8 viceprimari de oraș/comună), 3 președinți de consilii județene (unul în două dosare),

– Instituții legate de aplicarea legii: 6 magistrați (3 judecători, 2 procurori și 1 prim procuror – consilier juridic la data săvârșirii faptei), 14 avocați, 69 polițiști, 3 notari

– Funcții importante în instituții publice: 1 președinte, 1 director general, 1 director al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, 1 președinte și 2 directori ai Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, 1 președinte al Colegiului Psihologilor din România, 23 directori de instituții publice

– 19 directori de companii/societăți naționale

– În domeniul educației: 1 prodecan, 4 cadre didactice universitare, 1 director de liceu, 8 profesori, 1 inspector școlar general.

– În domeniul sănătății: 4 manageri de spital, 2 directori de spital, 2 directori financiar de spital, 1 medic șef, 1 medic legist, 2 medici, 1 asistent medical

5. Pronunțarea unor soluții de condamnare în dosarele de mare corupție

Instanțele de judecată au condamnat definitiv un număr de 713 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriile emise de procurorii anticorupție.

Între persoanele condamnate definitiv sunt:

– 3 deputați,

– 1 senator,

– 1 secretar de stat în cadrul unui minister

– 1 secretar general al Senatului României,

– 1 secretar general adjunct în cadrul unui minister

– 5 judecători (din care 1 președinte de tribunal),

– 3 procurori (din care 1 prim procuror parchet de pe lângă tribunal, 1 prim procuror parchet de pe lângă judecătorie și 1 procuror parchet de pe lângă tribunal),

– 2 președinți de consiliu județean,

– 3 vicepreședinți de consiliu județean,

– 28 de primari (6 primari de municipiu, 1 primar de oraș, 21 primari de comună)

– 1 fost președinte de agenție națională

– 30 directori ai unor instituții publice și societăți cu capital de stat.

Sinteza Raport 2016 DNA

Dintre persoanele trimise în judecată, 426 (o treime) au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante deținute fie la data faptei, fie la data inițierii anchetei:

– 30 demnitari, dintre care: 3 miniștri, 1 președinte Camera Deputaților, 6 senatori, 11 deputați,

– Alte funcții din administrația centrală: 3 prefecți, 2 subprefecți

– Autorități locale: 47 primari (1 primar sector , 11 primari municipiu, din care 1 în 3 dosare, 35 primari oraș/comună), 12 viceprimari (2 viceprimari de municipiu,10 viceprimari oraș/comună), 5 președinți de consilii județene, din care 1 în două dosare și 1 în prezent deputat, 2 vicepreședinți de consilii județene,

– Instituții legate de aplicarea legii: 16 magistrați (7 judecători, din care 1 președinte instanță și 9 procurori din care 1 procuror general parchet curte de apel, 2 prim procurori), 17 avocați, 91 polițiști, 14 militari, 1 notar;

– 21 Directori de companii/societăți naționale:

– În domeniul educației: 2 rectori universitate, 1 decan facultate, 4 directori de școală/grup școlar, 3 profesori universitari, 1 lector universitar, 3 profesori;

– În domeniul sanitar: 7 manageri de spital/institut medical, din care 1 în 2 dosare, 10 medici, 1 infirmier.

3. Au crescut substanțial, cu peste 72% față de anul trecut, măsurile asigurătorii dispuse în vederea confiscării speciale sau a reparării pagubei produse prin infracțiune, până la concurența sumei totale de 667 milioane euro.

În dosarele de mare corupție s-au pronunțat soluții de condamnare definitivă

Instanțele de judecată au condamnat definitiv un număr de 879 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriile emise de procurorii anticorupție.

Printre persoanele condamnate definitiv sunt:

1 europarlamentar în Parlamentul European,

1 ministru,

7 deputați-dintre care 1 și vicepremier al guvernului,

1 senator,

1 administrator de societate comercială (deputat la data trimiterii în judecată),

1 primar de comună (senator la data emiterii rechizitoriului),

9 judecători,

2 prefecți,

1 subprefect,

5 președinți consiliu județean,

4 vicepreședinți consiliu județean,

28 de primari.

Sursa citata DNA   http://www.pna.ro/

In aceste conditii  avand un reper si o baza legala in Directia Nationala Anticoruptie, lege si aplicarea acesteia prin instantele romanesti, se pun intrebarile:

-De ce sunt persecutati, marginalizati, vanati si stigmatizati cetatenii care se opun coruptiei ?

-De ce esti un pericol si terfelit ori  se fac incenari celor onesti pentru a fi compromisi de catre colegii, superiorii si de altii pentru ca incerci sa fii onest?

Sunt situatii la care Opinia Publica trebuie sa gaseasca raspuns pentru ca DNA si instantele au un rol limitat, acela de a sanctiona in numele legii aceste fapte. Societatii si Opiniei Publice le ramane continua educatie si atitudine impotriva acestui cancer numit CORUPTIE.

** Prezentul material nu se doreste o ofensa sau defaimare ci o obesrvatie obiectiva din punct de vedere civic si deontologic.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.