Robert Willliams: ,, Rezultatul executarii unei pedepse cu inchisoarea este distrugere, moarte, nu o recuperare a celui inchis”

Legea  contine ca masura preventiva si izolarea arestul si detentia pentru o perioada determinata sau nedeterminata  in functie de gravitatea faptelor savarsite de catre un cetatean, devenit suspect, inculpat, detinut si din nou un om liber dar…atentie fara dreptul de a munci si a avea un statut onest.

Dreptul de a avea aces liber la piata muncii este restrans de catre o alta prevedere prin care persoanele cu cazier nu pot fi angajate.

In acest context care sunt sansele de integrare ?  Pe langa faptul ca inchisoarea este un stigmat social si nimeni nu isi doreste un fost detinut din cauza posibilelor riscuri (furt, violenta, crime, violuri etc)…drumul de intors pentru unii este inapoi si nu catre libertate.

Exista si predomina problema pedepselor usoare de maxim 3-4 ani pentu fapte minore dar fara violenta  sau pericol public.

Condamnatii pentru prima data, condamnatii care nu au un comportament violent, nu provin din gasti sau clanuri interlope, sunt amestecati la un loc cu cei care pun viata in pericol, cu cei care  prin teroare si violenta isi exercita diverse forme de  brutalitate doar pentru ca inseamna libertatea lor de exprimare.

Intrebarile sunt firesti: Trebuie regandit sistemul de detentie?  Care este rezultatul  detentiei? De ce nu exista un sistem de detentie gradual conform cu marimea pedepsei si a gradului de violenta al detinutilor?

Conditiile de detentie urmaresc reeducarea sau distrugerea celui condamnat? Cum poate fi de folos educatia si expertiza celui inchis ca o contributie la reeducarea celor inchisi?

Gradul de supravietuire in timpul detentiei cat si mentinerea la un nivel calitativ  catre intact al detinutilor din Romania este sub zero comparativ cu cei inchisi din tarile vestice.

Problema de fond nu este cat cheltuieste statul si implicit contribuabilii pentru cei inchisi ci cum ar putea fi acestia o garantie ca isi pot relua statutul de cetatean liber si un contribuabil la evolutia societatii.

Atat contribuabilul in speta cetateanul liber cat si detinutul se bucura oficial de drepturile fundamentale ale omului. Diferenta in aceasta situatie o face libertatea fiecaruie dintre cei doi.

Responsabilitatea este una reciproca: cei aflati in libertate trebuie sa creeze si sa mentina un sistem privativ de libertate garant al unei reintegrari in societate pentru cei inchisi; pentru cei inchisi scopul reeducarii in bine sa isi atinga scopul astfel incat sansele la eliberare sa creasca considerabil in privinta reintegrarii acestora in societate.

** Prezentul material nu se doreste o ofensa sau defaimare a celor citati.

By

Robert Williams

Editor in Chief

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.