Robert Williams: ,,Din nefericire Puterea Judecatoreasca este substituita si tratata cu dispret”

Legea fundamentala de existenta a fiecarei tari in speta Constitutia prevede  foarte clar ce inseamna fiecare institutie si aplicarea legii.

Constitutia Romaniei prevede: ,,Art1. Alin.4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie

ARTICOLUL 2 Alin.1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.” (Constitutia Romaniei)

Intamplarile cotidiene consemneaza o alta situatie. Romania ca si alte tari cu  aceasi mentalitate functioneaza dupa principiile unei constitutii nescrise si nu cea scrisa cu caracter fundamental.

Nu se poate pune problema unui echilibru atat timp cat subiectele zilei confirma faptul ca puterea si echilibrul sunt asigurate de altii.

Politicul prin legislativ si mai apoi prin executiv (presedinte-guvern) sunt raportati la intelligence, law enforcement (politie, structuri derivate, urmarire penala), financiar si alte grupuri. In aceasta situatie nu poate fi vorba de respectarea Constitutiei prin articolele de mai sus nici macar o secunda.

Legitimitatea existentei unui astfel de comportament al politicului este data de  Art.2 ,alin1 care prevede  ca ,,Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.” … (Constitutia Romaniei).

In concluzie functionarea statului si respectarea Constutiei Romaniei se termina odata cu alegerea politicului in formarea legislativului si a executivului nefiind implicata puterea judecatoreasca in acest proces de legitimitate.

CAPITOLUL VI
Autoritatea judecătorească

ARTICOLUL 124
(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.

In acest context ce legatura au judecatorii cu problemele politicului ori ale intereselor din alte institutii care nu au nimic de  a face cu echilibrul  stipulat  mai sus?

ARTICOLUL 125
(1) Judecătorii numiţi de Preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile legii.

(2) Propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice.

(3) Funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.

ARTICOLUL 126
(1) Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.

(2) Competenţa instanţelor judecătoreşti şi procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege.

(3) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale.

(4) Compunerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi regulile de funcţionare a acesteia se stabilesc prin lege organică.

(5) Este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare. Prin lege organică pot fi înfiinţate instanţe specializate în anumite materii, cu posibilitatea participării, după caz, a unor persoane din afara magistraturii.

(6) Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, precum şi a actelor de comandament cu caracter militar. Instanţele de contencios administrativ sunt competente să soluţioneze cererile persoanelor vătămate prin ordonanţe sau, după caz, prin dispoziţii din ordonanţe declarate neconstituţionale.

ARTICOLUL 129
Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.

Daca aceste prevederi arata clar unde este locul  fiecarei institutii fie  intelligence sau law enforcement  cum pot fi aceastea mult mai importante chiar  si in centrul bugetului national ?

Romania  este condusa partial prin Constitutie si anume ca primele etape ale functionarii statului sunt respectate. Odata cu instalarea politica in Parlament-Presedentie-Guvern, intervine haosul .

Pluralismul şi partidele politice ARTICOLUL 8
(1) Pluralismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale.
(2) Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei.

Nici macar politicul asa cum este prevazut in Constitutie  (chiar daca are un vot majoritar) , nu are dreptul  sa  modifice  echilibrul puterii judecatoresti fara a mofica Constitutia.

Fireste ca dezbaterile pe tema acestei situatii pot aprinde pasiuni, orgolii si nu numai. Opinez ca rolul si echilibrului puterii judecatoresti  asa cum este stipulat in Constitutia Romaniei, nu poate fi substituit de catre nici o alta putere sau separatie a puterilor in stat, de catre nici un grup sau institutie  oricare ar fi aceasta si acestia.

**Prezentul material  nu se doreste o ofensa sau defaimare adusa celor citati ci reprezinta observatii ale contextului actual.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: