Ce le ramane de facut judecatorilor in salile de judecata?

Sala de judecata…locul unde se pretinde respect fata de lege, fata de judecator si parti indiferent de cauza si gravitatea acesteia.

 

Imagini pentru sala de judecata

In Romania, judecatorii sunt inghesuiti  in sali de judecata laolalta cu justitiabilii si inculpatii adesea in conditii improprii si de nesiguranta psihica ori fizica.

Nu de putine ori  justiabilii sunt revoltati de starea si conditiile din instantele romanesti, acestia isi doresc  sa aiba conditii de asteptare si informare ori asistenta  europene.

Nu toate instantele au reusit sa fie europene sau actuale ca infrastructura. Gasim instante in case vechi, in cladiri cu risc seismic si de prabusire ori in stadii avansate de de degradare.

DA este un adevar …se aduna apa in galeti sau cu forasul in timpul sedintei de judecata si viata acestora merge inainte. Judecatoria Pitesti, Horezu, Targoviste sunt unele dintre multele exemple in care judecatorii stau gramada in birouri supraaglomerate de dosare si irespirabile.

Foto: Aspecte de la instanta

Nu este muzeu sau o inchisoare de trista amintire…este realitatea de la o instanta care asteapta de ani buni normalizarea situatiei.

Consiliul Superior al Magistraturii  este Garantul Independentei Justitiei, Statul Roman trebuie sa aloce resursele necesare, judecatorii sa aplice legea si justitiabilii sa beneficieze de prevederile legii.

Ce le ramane de facut judecatorilor romani in salile de judecata? Sa isi conduca sedintele prin forta amenzilor datorita limbajului vulgar si violent al inculpatilor ori al santajului venit din partea apararii cu Inspectia Judiciara?

Cazul din anul 2016 privind lovirea procurorului de sedinta de catre inculpat desi incatusat ,nu a existat o problema sa atace procurorul. Acest tip de intamplari regretabile sunt uitate repede de catre cei care ar trebui sa se intereseze de securitatea si integritatea judecatorului ori a partilor in sala de judecata.

Acest material nu se doreste o jignire sau defaimare a celor citati insa anual Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress vorbeste despre aceste situatii.

Magistratii trebuie sa judece?  Ori  sa aiba intelegerea necesara depasirii unor astfel de situatii?

Magistrati care protesteaza pentru Independenta Justitiei…un lucru atat de firesc in Romania dar neobisnuit si de mirare in tarile civilizate. Nu judecatorii trebuie sa protesteze pentru schimbarile legislative. Cetatenii trebuie sa fie responsabili prin votul politic si atitudinea civica pentru a  nu se ajunge la astfel de situatii.

Foto: Protest al magistratilor din Romania

No Comment!

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.