Ce motive au jurnalistii sa ceara ori renunte la acreditarile din sistemul judiciar romanesc?

 

Rapoartele de activitate ale unei domnisoare/doamne judecator  cu privire la activitatea  Biroului de Informare si Relatii Publice , a atras curiozitatea Agentiei Britanice de Stiri News247WorldPress .  Cifrele sunt interesante avand in vedere  interesul mediei pentru  justitie:

,, – cereri de înregistrări audio – video formulate de către
reprezentanţii mass – media: 8
– alte cereri: 39 cereri de acreditare; 8 cereri studiere dosare;
3 cereri de retragere acreditare”

Raport de Activitate  pentru 2015

La sfarsitul  anului 2016  datele devin  semn de intrebare… scade  practic numarul acreditarilor , acreditarile retrase  sunt catre zero  dupa cum urmeaza:

– cerere de acreditare -18
– cerere retragere acreditare-1

Dezbaterile  CSM prin Proiectul TAEJ  au cautat sa reglementeze tocmai aceasta relatie de buna credinta reciproca si construirea unui parteneriat  in privinta justitiei.  De remarcat faptul ca la nivelul instantei supreme statistica acreditarilor,  de la un an la altul este  cu putin peste instanta citata mai sus (Judecatoria unui sector din capitala)…35 pentru anul 2016 si 90 pentru anul 2017

La alte instante  din colturile tarii aceste date lipsesc cu desavarsire ,motivele fiind probabil organizatorice si neunitare.  Se observa  completari ale formularelor  de catre responsabilii acestor  birouri  si surprize .

Exemplul unei astfel de surprize il constituie  un Tribunal la care nu este mentionata nici o statistica cu privire la numarul acreditarilor ori al retragerilor acestora.

Exemplele ar putea continua si ar putea atrage simpatii ori dezbateri interminabile insa  nu asta ne dorim.

In primul caz enumerat  la data scrierii acestui material aceeasi  domnisoara/doamna   este astazi in  fruntea  structurii de comunicare din ,, garantul   justitiei romanesti”.  Se remarca prin  titulatura de expert in comunicare  (Proiect TAEJ), initiatiatorul  fiind institutia amintita.

In cazul celorlalti citati sau mentionati  cursul  lor este acelasi  cu urcusul si coborasul firesc.

In cazul jurnalistilor  acestia sunt in situatii dificile pentru ca  obtinerea informatiilor poate fi  restrictionata sub motive citate  din ,,Ghid” insa  ghidul nu poate avea valoare de lege asa cum este reglementata  informatia transmisa si obtinuta conform legii 544/2001.

Un lucru ramane  nerezolvat si anume daca in cazul sistemului judiciar unele reguli de bun simt sunt reglementate  deja prin alte prevederi , cariera si  profesionalismul  magistratilor ,comportamentul, derapajele  si activitatea acestora nu poate fi trecuta si strecurata in raspunsuri evazive si articole de ghid. Jurnalistii  sunt guvernati de  un drept fundamental al cititorilor ….care sunt si platitori de taxe si beneficiari ai actului de justitie.

Remarcam un incident recent in care  o domnisoara /doamna Purtator de cuvant -expert in comunicare  a reactionat  foarte categoric  cu privire la lipsa acordului de a fi preluata o stire institutionala  de pe  contul acesteia in conditiile care aceste informatii priveau evenimente institutionale si nu in nume privat asa cum a inteles sa le promoveze  persoana. Incidentul a scos la iveala faptul ca poate fi un motiv de mandrie si profesionalism pentru aceasta domnisoara/doamna Purtator de cuvant -expert in comunicare  insa in detrimentul institutiei care nu a beneficiat de aceeasi promovare si atunci  nimeni nu ar mai fi in situatia de a cere acordul pentru o informare si promovare pozitiva pana la urma a evenimentului/evenimentelor.

In aceste conditii jurnalistii romani si nu numai (n.r. News247WorldPress) sunt intr-o situatie delicata in a respecta dezacordul manifestat de catre  persoana privata  care a postat  in nume privat  in detrimentul  institutional  evenimentul/evenimentele . Un posibil raspuns  ar putea veni din partea institutiei  la care persoana privata  are calitatea de Purtator de cuvant- expert in comunicare .  Fireste ca  preluarea a fost  retrasa la cateva minute in urma dialogului prin care dezacordul a fost unul categoric.

 

Posibilele intrebari si raspunsuri  sunt apanajul cititorilor  cu mentiunea faptului ca  acest material nu se doreste o ofensa ori imixtiune sau orice interpretare  la adresa celor citati.

By

Robert Williams

Editor in Chief

%d bloggers like this: