Robert Williams: ,,Absolut fiecare structura a statului roman impedica ori da ceva la schimb politicului”

Imixtiune…reputatie, disciplinara, corp de control, anchete si prevederi legale sunt scutul fiecarei institutii, autoritati ori structuri. Daca in alte tari  practica ori jurispudenta functioneaza la un nivel cerut si functional, in Romania aceste lucruri sunt doar pretexte si lucrurile stau altfel.

In absolut toate nivelurile institutionale romanesti si legislative se regasesc specialitati si privilegii. Incepand de la care mai de care institutii ,,independente” ori joburi ,,speciale si inamovibile” absolut toate ofera sau nu succesul politic.

Legislativul:  in democratia adaptata desi principiile sunt universale, aceasta institutie prevazuta in Constitutie in prima pozitie astfel ca  sa asigure functionarea prin legi a statului  este bulversata.  Dreptul de a fi reprezentat si ales  ofera un rezultat.

In anii de democratie instalata nici un functionar, magistrat, politist , politician si altii , nu a fost strain de apartenenta la grupuri si alte situatii. Indiferent de ce nume occidental ori european poarta institutia absolut toate acestea s-au consolidat in timp ca adevarate fortarete in fata Legislativului, Executivului si a restului Societatii.

Sinceritatea acestei situatii consta in faptul ca separarea puterilor in stat pe diferite principii asa cum este prevazuta in Constitutie …este utopie.

Desi nu este prevazuta ca o putere insa subliniata cu atributii comunitatea politieneasca si de informatii si-a consolidat anual pozitia fiind imposibil de reformat datorita unui statut de stat in stat si nu de o componenta a functionarii statului.

Regasim exemple numeroase de coruptie, de brutalitate , de fapte penale si nu sunt putine cazurile in care  structurile interne ale acestor institutii s-au opus si au ascuns faptele citate.  In ciuda recitalului  apartenentei la structurile europene si a statului de drept…situatia este vizibila si resimtita.

Sistemul Judiciar:  aceasta componenta a statului  a dat in ultimii ani prin alegerile magistratilor o echipa regretabila  asa cum reiese din  atitudinea fata de garantul independentei justitiei. In 2019 acest sistem cunoaste framantari acumulate si inca periculoase datorita grupurilor locale de protest ori de influenta. Este de neinteles dupa cativa ani de alegeri de ce au ales ca mai apoi sa existe aceasta situtie. Dincolo de politic, sistemul judiciar are o imensa capacitate de evolutie sau de autodistrugere comparativ cu alte institutii.

Inspectia Judiciara si Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt doua scuturi importante in fortareata si impenetrabila Justite.  Nimeni nu a inteles nimic si nu se va intelege ca se pune problema atitudinii si a rezultatelor si nici decum a independentei ori a reputatiei  pentru ca nu justitiabilii judeca ci judecatorii,  procurorii  ancheteaza.  NU exista institutie ori entitate juridica europeana/mondiala, care sa nu fie asaltata de nemultumirile justitiabililor si mai nou a magistratilor romani.

Cine intreaba? Ce raspunsuri are? Depinde  cine…

Sistemul Adminitratiei Centrale:  Plin de hartie si sesizari, plin de neputiinta in fata  problemelor de toate tipurile, blamat pentru numirile politice si viata de huzur asa cum a lasat sa se vada din anchete si ,,accidentele” relatate in presa romaneasca.

Administratia Locala:  asa cum este regasita si carpita aceasta administratie, este principalul contributor la cheltuiala resurselor atat umane cat si financiare. Discrepantele uriase de la o zona la alta sunt vizibile si resimtite in starea comunitatii. Aceasta lipsa de viziune si rezistenta la schimbare alimenteaza statistica serioasa a emigrarii.  Procentul de implicare in viata societati si contributia fiecarui individ este la nivel de egoism catre supravietuire.

Trist dar adevarat …fiecare supravietuieste ori se bucura cat poate fara o siguranta a privilegiilor pentru ca  timpul a dat nenumarate  exemple de marire si decadere in Romania.

Prezentul material nu se doreste o defaimare/imixtiune/orice alta interpretare. Contine observatii jurnalistice rezultate din  relatarilor diferitelor surse de informare( institutionale/media centrala si locala)

 

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: