Robert Williams: ,, Dezacordul din interiorul sistemului judiciar impiedica practic evolutia acestuia”

Sistemul judiciar romanesc este extrem de contrariat. Asociatii profesionale, vorbitori singuratici, analisti si comentatori …absolut toti vorbesc despre independenta justitiei insa in avantajul propriu.

Vocalele sunt adesea interpretative: ,,nu agreem”,  ,,persoana nu este potrivita”, ,,apreciem ca”,etc. Justitiabilii la celalalt capat se plang CSM si Inspectiei Judiciare, politicienii, ONG-urile asteapta schimbari chiar prin membrii sai reprezentati in CSM si plangerile curg la diferite institutii europene .

Acest tablou nu poate fi inteles prea curand. Atunci cand se pune problema responsabilitatii sunt invocate toate normele de drept internationale insa nemultumirile in randul populatiei privind actul de justitie nu mai este problema nimanui.

Politicul nu finanteaza infrastructura si logistica din justitie, asociatiile sunt insele in contradictie ori alianta in functie de interes si context, CSM nu se bucura de popularitate in ciuda unor alegeri la termen a  membrilor acestuia.

Judecatorii sunt ingropati in dosare si fireste nu mai  au timpul necesar pentru dezbateri, adunarile generale si colegiile sunt singurele luari de pozitii prevazute de Regulamentul de Functionare al Instantelor….asociatiile reprezinta opinii.

Procurorii reclama un statut similar cu al judecatorului insa nu este judecator si sustinatorii unor schimbari in aceasta situatie vorbesc si opineaza.

Dosarele instrumentate de catre procurori cu finalitate achitarea sunt un motiv de  luare a unor pozitii de dezacord privind  analiza sentintelor fiind incalcata  independenta magistratilor.

S-a pus problema confiscarii adunarilor generale  ori  a colegiilor de catre o majoritate/ grup de interese. De la Oradea, Cluj, Tg Mures si pana la Bucuresti sunt atatea opinii cate usi exista.

La Bucuresti se face ce se stie mai bine…execed mass mediei relatarile cu privire la comportamentul magistratilor sub pretextul ,,apararii reputatiei, independenta justitiei” insa face to face se declara frumos ca media este partenerul justitiei.

Concluzii pot fi destule insa expunerea acestor detalii nu se doresc un atac la independenta, reputatia, imixtiune si altele punctuale.

 

Articol publicat si pe JURIDICE.ro  https://www.juridice.ro/653411/dezacordul-din-interiorul-sistemului-judiciar-impiedica-practic-evolutia-acestuia.html

 

By

Robert Williams

Editor in Chief

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: