Întâlnire Procurorul General al Romaniei – reprezentanți grupuri civice – Dosarul ”10 august 2020”

Nr. 2948/VIII-3/2020                                                                                                              24 iulie 2020 

 

ÎNTÂLNIRE PG AL PÎCCJ – REPREZENTANȚI GRUPURI CIVICE –

DOSARUL ”10 AUGUST 2018”

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

În cadrul întâlnirii din data de 24 iulie 2020 cu delegația unor grupuri civice, reprezentantul Declic a înmânat procurorului general, Gabriela Scutea, o petiție prin care se solicită infirmarea din oficiu a ordonanței adoptate în Dosarul ”10 august 2018”, aceasta fiind semnată deja de un număr de peste 40.000 de persoane. Un material scris a fost depus și de reprezentantul ”Funky Citizens”.

Întâlnirea a avut ca obiect ordonanța de clasare adoptată de DIICOT în cauza cunoscută sub denumirea ”Dosarul 10 august 2018”, iar din partea grupurilor civice au participat Raluca Paraschiv și Marian Rădună – Geeks For Democracy/REZISTENȚA, Diana Voicu – Inițiativa România, Angelica Șerban – Corupția Ucide, Cătălina Hoparteanu – Declic, Cristian Mihai Dide – Evoluție în Instituție, Lucian Checheriță – VeDem Just și Cosmin Pojoranu – Funky Citizens, aceștia arătând că dețin un mandat de reprezentare și de la alte 21 de grupuri civice.

Participanții au expus comentarii cu privire la temeinicia ordonanței, indicându-se aspecte care, din lectura acesteia, ar rezulta că nu sunt clarificate și care reprezintă un interes major pentru societatea civilă.

Totodată, procurorul general a indicat procedurile legale pentru contestarea ordonanței, susținerea pentru continuarea cercetărilor în dosarul disjuns în favoarea Secției parchetelor militare din cadrul PÎCCJ într-o manieră accelerată (independent de verificările care vor fi făcute asupra ordonanței adoptate de DIICOT), precum și faptul că toate persoanele interesate pot utiliza căile procedurale pe care le au la dispoziție. De asemenea, procurorul general a reliefat faptul că perspectivele care pot fi expuse de către persoanele interesate vor fi analizate de către procurorii competenți, procedura plângerii presupunând examinarea probatoriului administrat și a relevanței lui prin raportare la criticile formulate.

În final procurorul general a arătat că va analiza și califica petiția depusă și va dispune măsurile de soluționare prin raportare la normele incidente.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: