Robert Williams: ,,Digitalizarea și prezența avocatului”

Digitalizarea infrastructurii si a logisticii instantelor ori a parchetelor ar putea fi o mana cereasca pentru managementul si functionarea seculara a mentalitatii acestora.
Putem fi bucurosi de sisteme de calcul aduse la zi (arhivare, consultare a dosarelor, repartizarea aleatorie, managementul cauzelor, redactarea hotararilor, evaluarea magistratilor, etc.). O evolutie normala.

Oportunitatile de restrictionare in salile de judecata si limitarea prezentei avocatilor la procese, doar ca se pot depune concluzii in scris, conduce la procese prin corespondenta?

Pentru magistrati ca Putere Judecatoareasca  si mai apoi profesiile juridice printre care si avocatii , reprezenatrea legii pentru primii si a justitiabililor /partilor/ martorilor pentru cei din urma , numarul cauzelor constituie  un volum importantant in  ambele profesii.

Avocatii nu au vazut in digitalizare un impediment ci o evolutie, in schimb se construiesc incet si sigur restrictii prin ordine de presedinte al instantei, hotarari si alte gaselnite care in loc sa mentina prezenta avocatului ca un garant al apararii si infaptuirii actului de justitie… avocatul ajunge sa fie decorativ si citat ca orice alta parte din proces (inculpat, reclamant, martor).
Magistratii „vizionari” au gasit in posibila digitalizare confortul propriu si anume imputinarea dosarelor, derizoriul unui proces, pentru ca lipsa sau limitarea pledoariei nu ar mai fi un interes si un timp pierdut pentru instanta. Pur si simplu se citesc concluzii si ravase in „chilia” de consiliu ori „chilia de judecata”. De ce chilie si nu o sala de judecata asa cum este prevazut in legile de functionare si fundamentale ale Justitiei.

De ce nu ar fi inlocuit magistratul/ magistratii cu sisteme de calcul care sa gandeasca si sa primeasca e-mailuri cu concluzii, intampinari si altele astfel incat apararea sa stie ca ar fi un echilibru in desfasurarea unui proces.
Avocatul, devenit corespondent, si partile nu mai fac obiectul unui proces echitabil si transparent in care garantiile oferite de lege prin o aparare si o impartialitate a magistratului conduc la accesul la justitie si infaptuirea acestuia.

Perioada in care starea de urgenta si mai apoi de alerta a aratat avantajele si dezavantajele aplicarii unor masuri si a posibiliei implementari a digitalizarii.
Avocatul asa cum este stipulat in lege ca si magistratul ori organele de urmarire penala nu poate fi redus la tacere sau decor de dragul unor oportunitati in folosul magistratilor sau a unei autoritati ori institutii.

Limitarea, obstructionarea, ingnoranta, ingradirea, amestecul, imixtiunea, interzicerea si alte situatii in cazul avocatilor constituie infractiune conform legilor actuale si creaza precedente periculoase in infaptuirea actului de justitiei ca garanti ai apararii intereselor si a drepturilor partilor reprezentate de catre avocati.

Citeste mai mult pe JURIDICE.ro , articol prealuat cu mentiunea sursei . Link https://www.juridice.ro/692712/digitalizarea-si-prezenta-avocatului.html

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: