Mesajul Procurorului General al Romaniei – Ziua Europeană a Justiției Civile 25 octombrie 2020

Read Time1 Minute, 37 Second

Nr. 4158/VIII-3/2020                                                                                                     25 octombrie 2020

 

Mesajul procurorului general – Ziua Europeană a Justiției Civile

25 octombrie 2020

#aigrijă  #MinisterulPublic2020

 Anul acesta celebrăm Ziua Europeană a Justiției Civile într-un context atipic față de manifestările organizate anterior, în cei 17 ani de când  Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au luat decizia de a marca acest moment la data de 25 octombrie.

Actuala criză sanitară generată de pandemia  de COVID-19 împiedică organizarea unor activități caracterizate prin interacțiune directă cu justițiabilii, desfășurate la sediile unităților de parchet.

Acest context nu este însă de natură a ne îndepărta de la viziunea avută de inițiatori  în legătură cu semnificațiile Zilei Europene a Justiției Civile și pe care noi, ca practicieni ai dreptului, trebuie să le avem în vedere în permanență în activitatea noastră.

Justiția este un serviciu public, aflat în slujba cetățenilor. Plecând de la acest deziderat, în actualele condiții, extrem de dificile pentru întreaga societate, în calitate de procuror general, doresc să asigur că Ministerul Public depune toate eforturile pentru a-și îndeplini rolul constituțional  de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În acest sens, una dintre prioritățile activității parchetelor  o reprezintă creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare, pentru ca acestea să fie pe deplin accesibile cetățenilor și pentru a-i ajuta să fie mai bine informați asupra drepturilor lor. Pe aceeași direcție, Ministerul Public acționează pentru eficientizarea și scurtarea duratei urmăririi penale, prin digitalizarea unor proceduri judiciare și implementarea unor metodologii de lucru unitare la nivel național.

Provocările generate de actuala situație epidemiologică nu s-au încheiat. În această perioadă, este nevoie, mai mult ca oricând, de exigență și vigilență în respectarea regulilor, în aplicarea legii.

Doresc să transmit justițiabililor să aibă încredere în procurori; Ministerul Public a mobilizat toate resursele instituționale pentru a-și îndeplini cu responsabilitate și profesionalism atribuțiile în această perioadă dificilă.

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: