Robert Williams: ,,Lipsa unor cursuri post universitare si profesionalizarea comunicatorilor din sistemul de stat este regasita in atitudinea critica si lispa de incredere”

Read Time2 Minute, 47 Second

Foto: Robert Williams

Comunicarea in administratia publica locala, judeteana, regionala si nationala este foarte fragmentata atat comportamental cat si institutional. Timp de 5 ani au fost intervievate institutii si autoritati, structuri locale si regionale ale unor puteri in stat care inregistreaza un trend continuu nefavorabil din varii motive.

Link: https://news247worldpressuk.com/2015/10/02/purtatorul-de-cuvant-succes-sau-esec-al-institutiilor-publice-romanesti/

Daca sistemul  de justitie a inceput un proiect ambitios si unic la nivel european ( Proiectul TAEJ) la care partenerii institutionali ( institutiile din  sistemul judiciar) participa activ, sistemul de ordine publica, administratia si alte institutii nu au inregistrat progrese considerabile, mai mult stagnarea este cuvantul cheie.

Populatia intra in contact cu administratia, ca  obligatie stipulata  prin lege ( documente, cereri, plata impozit, etc). Functionarea este asigurata de catre personalul institutional asa numitul bugetar cu competentele si calificarea necesara. Teoriile comunicarii ating foarte putin segmentul bugetar ,acestea fiind aplicabile in mediul privat care este cu mult mai constient de existena si imaginea ori reputatia organizationala,  pentru ca altfel risca cele mai grele si distrugatoare rezultate.

Link https://news247worldpressuk.com/2016/05/20/purtatorul-de-cuvant-institutia-in-cuvinte/

Mediul Privat:  In mediul privat echipa de comunicare are un rol determinant si isi poate face o agenda pe termen scurt, mediu si lung, poate sa emita sfaturi, recomandari ,sa fie raspunzatoare de succesul organizatiei. La polul opus ?

Sistemul Bugetar- sistemul bugetar insumeaza toate insitutiile, entitatile si organizatiile care sunt finantate si subordonate statului.  Functionarea are un caracter obligatoriu astfel ca cetateanul este obligat sa respecte si nu sa aiba incredere. Increderea in sistemul de stat nu este stipulata in nici o prevedere legala astfel incat sa faca din comunicare ,din management si din personalul acestora …veritabili transmitatori ai  increderii.

In acest context Legea care prevede functionarea comunicarii (LEGE nr. 544 din 12 octombrie 2001) da impresia  cetateanului de o ascultare a acestuia si  acces care in ultimii ani a fost ingradit de regulamente de ordine interioara, ghiduri ,etc. Textul lasa loc ,,lipsei de experienta, logistica si umana”. Lipsa unor prevederi legale concrete care sa oblige si sa responsabilizeze, lipsa formarii de specialiate ( studii superioare de scurta si de lunga durata) lipsa obligatiei din fisa postului de conducere a unor astfel competente datorita faptului ca acestia asigura inclusiv comunicarea si relatiile publice in lipsa unui personal desemnat, aproba si coordoneaza activitatea purtatorului de cuvant, expertului si a politicii de comunicare .

Comunicarea profesionista ar putea acoperi golurile si situatiile neplacute prin care institutiile si autoritatile sunt in criza continua. Lipsa de responsabilitate colectiva si etica institutionala la pachet cu ,,pilele de nas ,frate ,amanta”,etc au efectul neplacut al unei dezaprobari generale.

Cursurile oferite in sistem de srl, studii medii si alte workshop-uri nu asigura si nu acopera nevoia de emancipare a comunicarii. In acest context comunitatea media cat si a profesionistilor, lumea academica ar putea juca un rol determinant in evolutia mult incriminata comunicare si hulita atitudine institutionala.

Nevoia de profesionalizare nu se adreseaza doar institutiilor ci si mediului privat indiferent de dimensiunea organizatiei, de domeniul de activitate si politica adoptata , nu doar un consum cu rezerve si neincrezator prin prisma scandalurilor ulterioare.

Acest material nu se doreste o ofensa,imixtiune ori atac la adresa celor citati ci o observatie succinta a evenimentelor si a contextului la care se face referire.

By

Robert Williams

Editor in Chief

About Post Author

Robert Williams

Related Posts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: