Evidenta Populatiei intre trecut, prezent si viitorul digitalizarii (I)

Read Time2 Minute, 30 Second

Evidenta unei populatii este vitala in functionarea oricarui stat. Din cele mai vechi timpuri registrele si orice alta forma de evidenta au contribuit la fixarea darilor, importanta militara, etc.

Odata cu cresterea accelerata a populatiei globale, metodele de evidenta au cunoscut odata cu tehnologia noi intrebuintari. Aceasta introducere va conduce la unele observatii jurnalistice desi ar putea fi foarte usor considerate ofensa, imixtiune ori altele de acest gen.

Evidenta Populatiei in Romania este una interesanta:

,, In Romania, evidenta persoanelor a luat fiinta in anul 1949, prin inscrierea in evidenta a tuturor locuitorilor tarii si eliberarea actelor de identitate tuturor romanilor care au implinit varsta de 15 ani.

Inscrierea in evidenta persoanelor s-a realizat prin intocmirea unor fise personale care au constituit evidenta locala si centrala, datele inscrise in aceste fise fiind actualizate, in sistem manual, ca urmare a modificarilor intervenite in statutul civil al cetatenilor, in cazul schimbarii domiciliului ori al eliberarii unui nou act de identitate.

In anul 1990, s-a impus ca o necesitate modernizarea evidentei persoanelor, astfel incat a fost reglementata si s-a realizat, prin preluarea in sistem informatic a datelor existente in fisele de evidenta locala manuala, infiintarea Registrului National de Evidenta a Persoanelor ca principala parte componenta a Sistemului National Informatic de Evidenta a Populatiei.”  Sursa: DIRECTIA PENTRU EVIDENTA PERSOANELOR SI ADMINISTRAREA BAZELOR DE DATE

Duritatea situatiei consta in explozia de cereri, nevoia de modificari ale legilor pentru a lamuri situatiile critice (paternitate, depunere in timpul pandemiei, transcrieri certificate copil-casatorie-divort-deces).

Infrastructura  logistica este o mare problema, spatiile locative ( dotate cu sali de asteptare, prelucrare a datelor, birouri, arhiva, ghisee, toalete, incalzire, aer conditionat, etc),nu ordinea cat rezultatele sunt cele mai importante.

Satisfactia solicitantilor in raport cu gradul de incredere si respect fata de institutie si lege, satisfactia personalului si atractivitatea unui astfel de job stiindu-se foarte bine ca este de ocolit datorita volumului mare de munca si mai putin remunerat decat alte structuri ale ministerului de interne.

Structurile : Evidenta, Stare Civila,Pasapoarte Permise-Inmatriculari, cunosc o depreciere masiva in randul personalului desi nu ne dorim a fi avocatul sindical ci un semnal de alarma civic si profesional.

Acest material va deschide seria unei documentari si chestionare a structurilor amintinte pentru a aduce la lumina eforturile supraomenesti facute de catre  cei putini care au mai ramas. Fireste ca solicitantii nu au timp de compasiune , au probleme care sunt de rezolvat pe loc, imediat, in timpul cel mai scurt si fara obiectii.

Digitalizaraea a introdus ceva …asteptarea, o programare a problemelor spre rezolvare. In ochii solicitantilor aceste este un motv de nemultumire, insa arata ca nu sunt singurii solicitanti si pana la acestia mai sunt si altii . Va invitam sa fiti alaturi de noi si cei citati pentru a intelege pana la urma situatia creata.

Prezentul material se doreste a fi unul de educatie in relatia cu autoritatilor, se inscrie in programele de Educatie Juridica si Comunicare derulate de catre Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress.

By

Robert Williams

Editor in Chief

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: