Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara: ,,În timp, de la an la an, cauzele au crescut în complexitate și încărcătura de dosare per procuror/Parchet a crescut de asemenea.”(interviu)

Read Time5 Minute, 58 Second

Interviurile agentiei britanice de stiri News247WorldPress continua in  aceasta  a doua jumatate de an. Project Justice & Project “Management, Communication and Information on the Judicial System” prind contur, datorita constantei preocupari echipei  editoriale  in vederea cunoasterii sistemului judiciar si al managementului acestuia dincolo de dezbateri emotionale , pro sau contra.

Managementul instantelor si  al parchetelor  este mai putin cunoscut, fapt pentru care va invitam sa lecturati unul dintre cele mai complete si rare exemple de comunicare justitie -media – cetatean. Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara este astazi la interviurile News247WorldPress ,,Project Justice”.

 1. Întrebare: Stimată doamnă prim procuror,  cine sunteți dumneavoastră?

Răspuns: Hurdubeu Adriana Cristina – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

 1. Întrebare: Ce Parchete sunt în jurisdicția dumneavoastră?

Răspuns: Parchetele aflate în circumscripția Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara sunt: Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad, Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăștie și Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg.

 1. Întrebare: Care este situația acestora (spațiu locativ, logistica, resursa umană, stadiu proiecte, etc.)?

Răspuns:

 1. a) Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara și Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva au sediul în aceeași locație, respectiv clădire situată în municipiul Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 25, jud. Hunedoara, intabulată cu drept de proprietate CF 62082 Deva; proiect în derulare pentru extinderea și modernizarea acestui sediu – este în stadiul de proiectare, finanțat și monitorizat de către Compania Națională de Investiții; logistica – toți angajații au calculatoare și imprimante legate la o rețea de Intranet, laptopuri, scanere în funcție de necesități, 3 (trei) autoturisme;
 2. b) Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara are sediul în clădirea situată în municipiul Hunedoara, str. Revoluției, nr. 1, jud. Hunedoara, intabulată cu drept de proprietate CF 62729 Hunedoara; logistica-toți angajații au calculatoare și imprimante legate la o rețea de Intranet, laptopuri, scanere în funcție de necesități, 1 (un) autoturism;
 3. c) Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani are sediul în clădirea situată în municipiul Petroșani, str. Mihai Viteazu, nr. 6, jud. Hunedoara, intabulată cu drept de proprietate CF 62104 Hunedoara; logistica,toți angajații au calculatoare și imprimante legate la o rețea de Intranet, laptopuri, scanere în funcție de necesități, 1 (un) autoturism;
 1. d) Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad are sediul în clădirea situată în municipiul Brad, str. Avram Iancu, nr. 45, jud. Hunedoara, intabulată cu drept de folosință; logistica-toți angajații au calculatoare și imprimante legate la o rețea de Intranet, laptopuri, scanere în funcție de necesități, 1 (un) autoturism;
 2. e) Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăștie are sediul în clădirea situată în municipiul Orăștie, str. George Barițiu, nr. 10, jud. Hunedoara, intabulată cu drept de administrare; logistica-toți angajații au calculatoare și imprimante legate la o rețea de Intranet, laptopuri, scanere în funcție de necesități, 1 (un) autoturism;
 3. f) Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg are sediul în clădirea situată în orașul Hațeg, Piața Unirii, nr. 6, Jud. Hunedoara, intabulată cu drept de proprietate CF 70690-C1-U1 Hațeg;
 4. Întrebare: Care este vârsta medie a personalului?

Răspuns: Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara – 51,03 ani, Parchetul de pe lângă     Judecătoria Deva – 40,19 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara – 39,82 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani – 43,37 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad – 43,83 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăștie – 44,4 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg – 49,4 ani;

 1. Întrebare: Care este structura cauzelor instrumentate pe rolul Parchetului/Parchetelor?

Răspuns: 1) Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara instrumentează cauzele având ca obiect: infracțiunile prevăzute de Codul penal la art. 188-191, art. 209-211, art. 254, 256/1, 263, 282, art. 289-294, art. 303, 304, 306 , 307, 309, 345, 346, 354 și art. 360-367; infracțiunile cu intenție depășită care au avut ca urmare moartea unei persoane; infracțiunile de spălarea banilor și infracțiunile de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 din Legea nr. 241/2005 (pentru prevenirea ci combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare); alte infracțiuni date prin lege în competența sa;

2) Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad, Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăștie și Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg instrumentează cauzele având ca obiect infracțiunile în care Judecătoria judecă în primă instanță, cu excepția celor date prin lege în competența altor instanțe;

 1. Întrebare: Ce avantaje a adus programarea electronică și măsurile luate în timpul pandemiei?

Răspuns: Programarea electronică și măsurile luate în timpul pandemiei au dus la     eficientizarea activității unității noastre și a unităților din raza de jurisdicție a acesteia.

 1. Întrebare: Cum apreciați digitalizarea instanțelor și relația acuzare – apărare – judecător, în acest context?

Răspuns: Digitalizarea instanțelor a dus la eficientizarea activității acestora, iar relația acuzare – apărare – judecător se circumscrie prevederilor legale.

 1. Ce ați putut implementa ca manager al Parchetului/Parchetelor în mandatul dumneavoastră?

Răspuns: Prin activitatea desfășurată, am contribuit la implementarea strategiilor naționale și secvențiale în domeniul justiției, conf. disp. art. 51 alin. 5 din Legea nr. 303/2004 rep.

 1. Întrebare: ROI, IJ, CSM, ÎCCJ, Statutul Magistraților, asociațiile magistraților au un impact în viața și activitatea Parchetului/Parchetelor din jurisdicție?

Răspuns: ROI, IJ, CSM, ÎCCJ, Statutul Magistraților, asociațiile magistraților au un impact pozitiv în viața și activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara/Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad, Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăștie și Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg;

 1. Întrebare: Educația Juridică la nivelul Parchetului/Parchetelor poate fi capacitată după modelul Curții de Apel Pitești?

Răspuns: da, Educația Juridică la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara/Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad, Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăștie și Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg poate fi capacitată după modelul Curții de Apel Pitești.

 1. Întrebare: Ce concluzii trageți din cauzele și încărcătura de dosare per procuror/Parchet?

Răspuns: În timp, de la an la an, cauzele au crescut în complexitate și încărcătura de dosare per procuror/Parchet a crescut de asemenea.

 1. Întrebare: Cum apreciați media și platformele cu specialitate juridică de genul: JURIDICE.ro, Universul juridic și alte publicații?

Răspuns: Media și platformele cu specialitate juridică de genul: JURIDICE.ro, Universul juridic și alte publicații sunt utile, raportat la informația juridică pe care o conțin.

 1. Întrebare: Ce așteptări aveți de la societate și mediul profesional?

Răspuns: De la societate sunt așteptări în sensul valorizării activității procurorului, iar de la mediul profesional sunt așteptări în sensul optimizării condițiilor de lucru, pentru desfășurarea la cote ridicate de eficiență a activității.

 1. Întrebare: Ce mesaj aveți pentru justițiabili și profesioniștii dreptului, politicieni și organizațiile profesionale ale magistraților?

Răspuns: Mesajul pentru justițiabili și profesioniștii dreptului, politicieni și organizațiile profesionale ale magistraților este că ne vom desfășura și în continuare activitatea cu respectarea prevederilor legale și la o cotă de eficiență ridicată.

 

By

Robert Williams

David William

About Post Author

Robert Williams

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: